МВнР започна организиране на парламентарните избори зад граница

Снимка: Infomreja.bg

Към момента е поискано съгласие от 58 държави от общо 130

В Министерството на външните работи е в ход работата по организиране на парламентарните избори на 11 юли 2021 г. зад граница, като вече е получено първото съгласие – от Великобритания, за вота на нейна територия.

За да бъде гарантирано правото на глас на сънародниците ни в чужбина, на ръководителите на задграничните ни представителства бяха дадени указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на изборите и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Към момента е поискано съгласие от 58 държави от общо 130, включително такива с вторична дипломатическа акредитация.  

В резултат, на 14 май 2021 г. британското министерство на външните работи ни информира, че страната дава съгласие за провеждане на изборите. В получената нота няма посочено ограничение на броя на секциите, които могат да бъдат разкрити на територията на Великобритания. Отчетено е намерението да се разкрият секции на различни места,  включително и в посолството ни в Лондон. Британската страна уточнява, че организаторите на гласуването трябва да гарантират, че изборите ще протекат съгласно действащите във всички части на Великобритания към момента на вота правила и препоръки, свързани с превенцията на разпространение на коронавируса

В рамките на подготовката на изборите зад граница към момента МВнР е извършило още следните дейности:

  • създадена е Работна група „Избори“,
  • подготвен и изпратен на ЦИК е индикативен бюджет за вота в чужбина,
  • изпратено е писмо на ЦИК с официалния имейл-адрес, по който ще се осъществява кореспонденцията между МВнР и ЦИК,
  • дадени са указания за изпращане на покани за международно наблюдение в изпълнение на международните ни ангажименти и съгласно Изборния кодекс,
  • на сайта на МВнР е разкрита рубрика „Избори за НС 11 юли 2021 г.“, където ще бъде публикувана важна информация, свързана с гласуването зад граница, и достъпна на следния адрес: https://mfa.bg/bg/izbori-2021 Сънародниците ни в чужбина ще могат да се информират и от сайтовете на съответните ни дипломатически мисии, както и от техните профили в социалните мрежи.

За организирането на вота зад граница, както и досега, МВнР заявява готовността си да работи в тясно сътрудничество с българските общности в чужбина. Призоваваме ги да проявяват инициативност и да влязат в контакт с дипломатическите ни мисии, за да се включат активно в процеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK