Столична община не е събрала 450 млн. лв. от данъци и такси

Снимка: Infomreja.bg

Фирми дължат на общината 171 милиона лева за такса битови отпадъци

Столична община не е успяла да събере почти 450 милиона лева от данъци и такси към края на 2021 г., съобщи общинският съветник от “Демократична България” Бойко Димитров.

Към 31 декември 2021 г. Столична община има вземания за 449 672 110.82 лв., като година по-рано те са били с около 50 милиона лева по-малко. Също така около 50 милиона лева са с изтекла давност. Вземанията с изтичаща давност са за 45 милиона лева.

“Това се един огромни суми, и ако някаква част от тях бъде събрана, ще има достатъчно средства за поддръжка на тротоари, ремонт и изграждане на детски и спортни площадки и на квартални улици”, коментира Димитров.

Фирми дължат на общината 171 милиона лева за такса битови отпадъци. Сумата е нараснала с 16 млн. лв. само за една година.

“Проблемът с недостатъчната събираемост е тема, която повдигам от повече от 4 години. Ще продължа да изисквам информация за тези вземания в рамките на настоящия мандат”, добавя той.

Ежегодно общината събира около 75% от данъците, а около 10%, или около 40 милиона лева, всяка година се губят поради изтекла давност.

Бойко Димитров смята да предложи мерки, за да не бъдат ощетявани съвестните данъкоплатци, които по негова оценка са над 90% от софиянци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6