Илко Стоянов: Съветниците да решат дали децата ни да продължат да ходят на басейн в съседни общини

Снимки: Община Благоевград

„Или още следващата година да имаме открит модерен комплекс с минерална вода в Благоевград“

Благоевград има реалния шанс още през следващата година да разполага с модерен открит плувен басейн, захранен с минерална вода. Дали обектът ще се реализира обаче зависи от решението на общинските съветници. Това заяви по време на заседание на постоянните комисии към местния парламент, което се проведе на територията на рушащия се аквапарк, кметът Илко Стоянов.

„В момента се намираме на едно място, бъдещето, на което ще бъде решено от ОбС. Картината я виждаме всички ние тук и тя е тъжна. Ситуацията не е нова за Благоевград, новото обаче е, че успяхме да осигурим финансиране, при това само за няколко месеца и сега имаме реален шанс да я променим. Истината е, че можем да започнем незабавно възстановяване на обекта“, коментира Стоянов.

Той допълни, че едно модерно съоръжение, каквото планира да реализира Община Благоевград, ще има сериозна добавена стойност и заради това, че то ще се превърне в предпочитано място за български и чуждестранни туристи.

Стоянов подчерта, че предложението за теглене на дълг от Фонд ФЛАГ е ДО 17 348 339 лева, а в случай че след приемането на програмите за бъдещото европейско финансиране и при евентуално наличие на безвъзмездно финансиране на проекта или части от него по някоя от тях, то получените средства могат да се ползват като мостово финансиране, именно защото са по европейски финансов механизъм ФЛАГ.

На въпрос, възникнал по време на заседанието на комисиите, Стоянов бе категоричен, че проектът не може да се реализира поетапно, защото по този начин няма как да бъде финансиран от Фонда.

„Важно е да отбележим, че този комплекс ще остане на Общината, независимо кой е кметът. Общината има социална функция и няма да цели печалба. Целта ни е да осигурим нормална среда за живот на  децата на този град“, категоричен бе още Стоянов.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK