Пулсът на живота в село Лъжница

Снимка: Infomreja.bg

Тук прирастът на населението е положителен!

Вторник – пазарният ден на село Лъжница. Оживлението е най-голямо на обяд, когато жените от цеховете излизат в почивка и бързат да напазаруват. А цеховете тук не са малко – един за обувки и 6 -7 – шивашки. Докато жените се трудят в тях, мъжете са строителни работници в чужбина – в Швейцария, Германия, Англия, Испания. Повечето нови къщи, които красят селото, са техни.

Традиционният поминък – тютюнопроизводството, замира. Миналата година с него са се занимавали 8 души, тази ще бъдат по-малко. Животновъдството все още е живо. В селото има 3 стада крави, 5 – овце и едно стадо кози.

„Най-важното, с което можем да се похвалим, е положителният прираст на населението, което към момента наброява 1 660 жители“, казва Заафер Койнаров – трети мандат кмет на Лъжница. Доволен от съвместната работа с общинското ръководство, той изрежда постигнатото по отношение на инфраструктурата. Не е далече времето, когато и последните няколко периферни улици в селото ще бъдат асфалтирани. Изготвен е проект за 2-3 улици, който ще се реализира при възможност за финансиране. В скоро време ще бъде прокарана канализация на участък от 200 метра. През тази година със средства от община Гоце Делчев ще бъде построен нов мост, проектът за който е готов. Ще се направи и частична корекция на реката, но срок за това все още не може да бъде поставен. През лятото на миналата година е пуснат в експлоатация резервоар за питейна вода. В момента се строят съблекални към стадиона в селото. Парите за този обект са дарение от собственика на тукашната кравеферма Мохарем Хаджи.

Освен стадион, в Лъжница има и частно игрище с изкуствена трева. Добрата спортна база е важна предпоставка за развитието на местния футболен отбор  "Ореляк – 1974“, който се ползва с добро име. Негов капитан е кметът Заафер Койнаров.

В Лъжница се развиват и други спортове - шахмат, колоездене, а от леката атлетика - бягане. На празници тук обикновено провеждат разнообразни спортни турнири.

Самодейността също е добре развита. Напоследък силно се изявява младежка група, която изнася интересна танцова програма по време на ритуала „Къна“, изпълняван в навечерието на сватбите.

Както е обичайно, кметът е съпричастен към всичко, което става в селото – и проблеми, и постижения. Потокът от хора в кабинета на Заафер Койнаров не спира. Пенсионери идват във връзка с документи за отопление, други – за кандидатстване по различни програми, трети – за имотни спорове… Защото това е пулсът на живота!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK