Сметките за ток и газ щели да са по-ниски през февруари

Снимка: Infomreja.bg

Това съобщи премиерът Кирил Петков

Компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока за декември и януари ще бъдат отразени в сметките за февруари. Същото важи и за помощите за потребителите на природен газ.

Това съобщи премиерът Кирил Петков преди заседанието на правителството, цитиран от бТВ.

130 лева на мегават е помощта за бизнеса през декември, а за януари е приет таван до 250 лева в зависимост от пазарните цени, който ще бъде обсъден днес.

„Важно е да се отбележи, че помощта за декември най-вероятно голяма част от нея ще влезе в сметките, които бизнес потребителите ще видят в сметките си през февруари. С други думи – сметките, които получихте сега за месец декември, са високи до такова ниво, че те ще бъдат компенсирани в следващата сметка на бизнеса", посочи Петков.

"Очаквайте намаляване на сметките за електроенергия за месец януари, които ще получите през февруари като част от компенсацията, която ще видите ще бъде и за декември. За газа е по същия начин. Имаме помощи, които са и за декември и за януари ще се отразят в сметките за февруари“, каза още премиерът.

„Сметките на битовите потребители са под мораториум. Те не са били вдигнати и няма да се вдигнат, докато мораториумът е там, където е. По-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база на новите цени, които бяха сложени през миналото лято. В момента работим усърдно, за да няма сериозен скок, когато махнем мораториума", коментира Петков.

COVID мерките остават меки

„Радвам се да кажа по отношение на пандемията, че „Омикрон“ засега има високо ниво на разпространение, но слава богу с много ниско ниво до този момент на запълване на интензивните легла. Заради новият модел, който направихме, много от областите трябваше да бъдат затворени по ниво на заболеваемост, но те не са. Добрата новина засега е, че мерките остават много меки“, каза Петков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK