Мед в корков дъб! ЮЗДП подари сувенири на Международното изложение в Пловдив

Снимки: ЮЗДП - Благоевград

И до днес дървета от корков дъб се срещат в района на Гоце Делчев и Петрич

Общо 100 декара със семепроизводствени градини и експериментални залесявания със сухоустойчиви дървесни видове (корков дъб, космат дъб, пърнар,  каменен дъб, валонея, брутски бор, атласки кедър, обикновен кипарис) ще бъдат създадени на територията на южните държавни горски стопанства – Петрич, Сандански и Гоце Делчев, по проекта CLIMAFORCEELIFE, в който ЮЗДП е асоцииран партньор, съобщават от предприятието.

Уникални на вид сувенири – бурканчета с мед, скрити в сърцевината на корков дъб, подариха лесовъди от ЮЗДП по време на ловното изложение в Пловдив, на което предприятието има щанд. По този начин бяха отбелязани Международният ден на гората (21 март) и Световният ден на водата (22 март).

И до днес дървета от корков дъб се срещат в района на Гоце Делчев и Петрич. Целта на проекта „Климатично-интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа“, е чрез създадените опитни култури да се провери устойчивостта на използваните дървесни видове към изменението на климата в най-уязвимите райони на територията на предприятието, с перспектива за бъдещо по-мащабно залесяване.

Най-жизнеспособните видове, които успешно се приспособяват към климатичните промени, могат да осигурят и най-добрия генетичен материал за бъдещите гори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK