Столтенберг призова Турция да допусне Швеция в НАТО

Снимка: БНР

Турция блокира процеса от 13 месеца

Представители на Турция и Швеция ще се срещнат в седмицата след 12 юни за нови дискусии по кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след среща с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул. Той призова Анкара да оттегли възраженията си срещу Швеция и да финализира възможно най-скоро членството ѝ, предаде БТА.

Турция блокира от 13 месеца влизането на Швеция в НАТО, като я обвинява в снизходително отношение към кюрдските бойци, намерили убежище на нейна територия. Столтенберг подчерта, че "е време" присъединяването да бъде потвърдено преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс на 11 и 12 юли.

Турция и Унгария са единствените от 31 държави членки, които все още не са ратифицирали новото разширяване след зелената светлина за Финландия.

Междувременно в Стокхолм се надигнаха протести срещу новия антитерористичен закон, приет от шведския парламент, който има за цел да се преодолее турското  вето. Демонстрантите са близки до забранената в Турция Кюрдска работническа партия,  уточнява АФП. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ