Бракуваме над 5 млн. ваксини срещу COVID-19 за две години

Снимка: Infomreja.bg

За миналата година са бракувани 2,3 милиона платени ваксини

За миналата година са бракувани 2,3 милиона платени ваксини срещу коронавирус, а за тази година се очаква да са 2,8 милиона. Това са лекарствени продукти и пари на вятъра". Таова заяви пред bTV съветникът на здравния министър Аркади Шарков.

Той посочи, че последният договор за препаратите срещу COVID-19 е подписан през 2021 г., когато епидемиологичната обстановка е била много по-различна и това е довело до поръчката на големи количества от тях.

Шарков отбеляза, че България е заела принципна позиция, подкрепена от Полша, Чехия и Литва, че тези количества трябва да бъдат предоговорени.

Той припомни и за делото, което води "Ню Йорк таймс", за отказ да бъде предоставена комуникацията между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и представител на "Пфайзер". Изданието иска документите заради съмнения, че ЕК е договорила по-големи количества от нужното.

Относно недостига на лекарства съветникът на здравния министър заяви, че това също е проблем на ниво Европа, който е породен от нарушените вериги на доставки заради COVID пандемията и войната в Украйна.

Той посочи, че Министерството на здравеопазването е подготвило проектозакон, който да стабилизира системата, но очаква да се събере новият парламент за да го внесе. На Ниво ЕС пък се обмисля преместване на производството от Китай в Европа, за да има предвидимост на производството и доставките. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK