Президентът даде положителен резултат от тест за COVID-19

Снимка: Infomreja.bg

Радев се чувства добре

През май тази година азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) ще открие свой офис в България, което е знак за сериозните намерения за последващо задълбочаване на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката. Това заяви президентът Румен Радев след видеоконферентен разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев, който се проведе в Баку.

Разговорът между президентите Румен Радев и Илхам Алиев се проведе чрез видеоконферентна връзка. Българският държавен глава даде положителен резултат от тест за COVID и впоследствие му бяха направени още два теста, които бяха отрицателни. Въпреки че президентът Радев се чувства добре, няма никакви симптоми и беше тестван двукратно отрицателно, той отмени участието си в Десетия глобален форум в Баку. 

Отварянето на офиса на SOCAR беше договорено по време на посещението на Илхам Алиев миналата година в София, а двамата президенти днес обсъдиха хода на подготовката му.

От азербайджанска страна е проявен и сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring (String), който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия. Президентът допълни, че е поканил азербайджанския си колега на посещение в София в близките месеци, за да се договори присъединяването на Азербайджан към проекта, като отбеляза, че Solidarity Ring е изцяло в синхрон с европейската визия за гарантиране на доставките, тяхната сигурност и диверсификация. „Чрез интерконектора между Гърция и България вече получаваме пълните количества азерски газ при много добри условия за България, но това е само началото“, заяви Румен Радев.

България и Азербайджан вече работят по възможностите български компании, които работят на газ, да получават горивото от Азербайджан при изключително благоприятни условия, а заедно с Азербайджан готовата продукция да се изнася на трети пазари.

Политическият диалог на най-високо политическо ниво е важно условие за задълбочаването на нашето сътрудничество във всички области от взаимен интерес, не само енергетиката, посочи Румен Радев. Той допълни, че след посещението на президента Алиев в София миналата година е постигнат напредък за разширяване на търговско-икономическите връзки.  Изключително перспективни са партньорствата в сферата на високите технологии и продукция с висока добавена стойност - безпилотните летателни системи, аутомотив сектора, отбранителната индустрия, нефтопреработката, транспорта, сателитна космическа апаратура. „Вярвам, че високите амбиции на нашите две страни се срещат именно в сътрудничеството в тези сектори и ние ще продължим да го развиваме“, посочи президентът, съобщават от прессекретариата на президенството.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK