Прокуратурата ще разследва шестимата от доклада на САЩ и новия шеф на НАП

Снимка: Infomreja.bg

Асен Василев отговори на въпрос докъде е стигнала проверката за новия шеф на Националната агенция по приходите

Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува шест преписки спрямо всяко едно от санкционираните лица.

В позиция от държавното обвинение посочват:

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са   доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Аз съм доволен от резултатите, които г-н Румен Спецов произвежда. Така министърът на финансите Асен Василев отговори на въпрос докъде е стигнала проверката за новия шеф на Националната агенция по приходите, пише бТВ.

Такава започна, след като излезе информация, че Спецов е бил собственик на фирмата „Гранекс Трейдър“, която има над един милион задължения към приходната агенция. От НАП се обосноваха, че Спецов е придобил дружеството след напускане на системата на НАП през 2015 г. И го е продал преди да задлъжнее.

„Видяхме резултатите от предишната шефка на НАП г-жа Галя Димитрова, аз съм доволен от резултатите, които г-н Спецов за момента произвежда“, каза Василев и допълни, че той ще се разследва от прокуратурата.

Относно друга проверка, която тече в момента – в Българската банка за развитие, икономическият министър Кирил Петков не даде подробности.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK