Европейската прокуратура разследва злоупотреби с 30 милиона евро в Румъния и Франция

Снимка: Прокуратура на ЕС

Днес са обискирани общо 40 адреса в Румъния и Франция

Общо 40 адреса в Румъния и Франция са били обискирани днес в рамките на разследване на Европейската прокуратура, свързано с предполагаеми злоупотреби с национални и европейски средства на стойност над 30 милиона евро, съобщава Хотнюз.

Изданието отбелязва, че става дума за предполагаема престъпна схема, чрез която са били издавани фалшиви гаранционни писма на бенефициенти на проекти с европейско финансиране, в които се твърди, че проектите са застраховани срещу евентуални щети.

Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кодруца Кьовеши, посочи в прессъобщение, че в Румъния обиски са извършени в Букурещ и окръзите Алба, Арад, Клуж, Констанца, Хунедоара, Яш, Муреш и Олт. Извършени са също обиски в Рокбрюн-Кап-Мартен в Южна Франция.

Разследването е разкрило, че в периода 2020-2023 г. в рамките на редица проекти с европейско финансиране са били издадени гаранционни писма от фиктивни банки или съмнителни финансови институции, които не разполагали с необходимата финансова наличност, за да покрият евентуалните щети.

По-специално, една фиктивна банка на Коморските острови е издала писмо за гаранция, с което претендира, че осигурява на обществените власти в Румъния плащането на суми на обща стойност близо 20 милиона евро, посочва Европейската прокуратура. По подобен начин финансови институции, опериращи в Чехия, Латвия и Испания, са издавали гаранционни писма, които да бъдат използвани в Румъния, без да имат правото на това и без необходимите средства, за да покрият евентуалните щети.

За проекти, които получават финансиране от ЕС, победителят в поръчката трябва да представи гаранционно писмо за добро изпълнение, издадено от финансова институция, която се задължава да плати определени парични суми (стойността на гаранцията), ако услугите не са изпълнени правилно.

Освен това, ако бенефициентът на средствата получи авансово плащане, той трябва да представи на възлагащия орган и гаранционно писмо, с което да гарантира възстановяването на авансовото плащане.

Според Европейската прокуратура заподозрените са издали гаранционни писма от името на фиктивни финансови субекти или с фиктивни финансови ресурси. В замяна на издаването на гаранционните писма заподозрените са получавали значителни парични суми, които са използвали в своя полза, допълва прокуратурата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK