Маргаритов: Ръстът на индустриалното ни производство е 5 пъти по-голям от този в ЕС

Снимка: МИИ

Зам.-министърът на икономиката беше категоричен, че растежът не бива да ни успокоява

Темпът на растеж на индустриалното производство в България е 5 пъти по-голям от средния за ЕС, показва анализът на последните данни на Евростат. Това каза зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Вчера икономическият министър и вицепремиер Корнелия Нинова представи данните на Европейската статистическа служба, според които към май 2022 г. България е на първо място по ръст на индустриалното производство в ЕС с цели 20%.

„Икономиката си отдъхна от хватката, в която се намираше през последните години, подпомогната и от възстановяването от ковид пандемията, плюс мерките на правителството от последните месеци и енергията на бизнеса, които дадоха своя резултат", каза Маргаритов.

Зам.-министърът на икономиката беше категоричен, че растежът не бива да ни успокоява, затова и правителството прие мерките за справянето с кризата.

Маргаритов съобщи, че въвеждането на 0% ДДС върху брашното и хляба дава първи резултати. „Комисията за защита на потребителите, която е към министъра на икономиката и индустрията, проверява още от 1 юли какво се случва с цената на хляба. Забелязахме, че още оттогава големите вериги намалиха цените, а от 9 юли, когато законът влезе в сила, мярката бе въведена и в по-малките магазини. Там намалението на места е около 17%, това зависи от самото начисляване на ДДС", каза още зам.-министърът.

Той съобщи, че данните на Комисията за защита на потребителите показват, че с 15-20 ст. масово е поевтинял хлябът в цялата страна. А там където цената не е коригирана, търговците ще усетят реакцията на потребителите.

Маргаритов коментира и мярката, с която бе въведена отстъпка от 25 ст. за литър гориво. в бензиностанциите в цялата страна.

"В България цените на горивата на дребно са най-ниски в ЕС, и то без отстъпката. В последните дни някои бензиностанции обявиха, че ще прилагат отстъпка и за горивата, които не са по схемата. Ако досега в картите за отстъпка тя е била 5 ст., сега ще бъде 25 ст.", съобщи Маргаритов.

Той изрази надежда, че политическата обстановка ще даде възможност на парламента да продължи да работи. „Надявам се да има стабилност, разум и воля, надявам се, че всички, включително и опозицията, ще си дадат сметка, че положителните тенденции трябва да бъдат подкрепени и в тях да търсим изход от кризата“, каза Маргаритов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK