Хората с потиснат имунитет - "фабрика" за мутирали вируси?

Снимка: Infomreja.bg

Новият вариант на коронавируса - Омикрон е по-заразен

Аз се чувствам много по-силен в законодателната власт, защото имам дългосрочна визия какво трябва да се коригира в нашето здравеопазване. Това заяви пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев от ДБ, чието име е сред спряганите за бъдещ министър на здравеопазването.

Той настоя за голям фокус върху превенцията и върху детско и майчино здравеопазване. Трябвало и да дигитализираме здравеопазването си. Това по негови думи са неща, които не могат да станат от изпълнителната власт.

Според него надпартийният консенсус ще позволи хармонично развиване на здравеопазването с по-добро качество на здравните услуги.

Относно приключилите експертни преговори Симидчиев посочи, че консенсусът е бил по над 80% от дискутираните неща. Когато имаме толкова много неща за вършене, залитането в определени популистки тенденции не е конструктивно в дългосрочен план, предупреди той.

Относно новия вариант на коронавируса - Омикрон, Симидчиев отбеляза, че този вирус е по-заразен, което прави рисковете от него големи. Не знаем дали той ще бъде чувствителен или не към ваксините и към преболедувалите и не знаем дали и колко тежко се кара това заболяване, поясни медикът.

Той подчерта, че трябва да направим така, че новият вариант да не влезе масирано в страната.

"Ако това се случи и той е по-лош от предходните, ще имаме рестартиране на пандемията. Ако пък не е по-лош от предходните, пандемията може да се облекчи. Но при всички положения, ако трябва да вземаме решения към момента, предпочитаме да направим грешка в посока на това да запазим повече човешки животи, вид застраховка", обясни ситуацията специалистът.

По негови думи, ако в действителност имаме вирус, който е по-малко опасен и той измести сега съществуващия вирус, може да се окаже, че той всъщност помага пандемията да приключи по-бързо. Тоест съществува и вариантът той да е по-добър за човешката популация.

Симидчиев посочи, че честотата на мутациите зависи от това колко често вирусът попада в гостоприемни субекти. По негови думи слабият имунитет позволява на вируса да се адаптира чрез мутации.

По тази причина медикът заяви, че, ако има "фабрика" за мутирали вируси, то това са хора, маса от голямата част от популацията, които са с потиснат имунитет.

"Южна Африка е един от резервоарите на СПИН и там, ако се зарази такъв човек с коронавируса, този вирус не бива изличаван от имунитета и вирусът може да продължава да се адаптира и да мутира в един и същи организъм и, ако такъв човек зарази друг - да имаме много по-адаптиран и годен от еволюционна гледна точка вирус", обясни той.

По негови думи Омикрон не е възникнал скоро, а има дълго "родословно дърво". Той е имал достатъчно време да възникне, просто сега е достигнал критичната фаза да стане достатъчно заразен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK