Радев: Решенията на здравната криза трябва да се взимат на базата на медицинската експертиза

Снимка: Президентство

Това заяви президентът по време на среща с директори на болници от област Пловдив

Решенията на здравната криза трябва да се взимат на базата на медицинската експертиза. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с директори на болници от област Пловдив, на която те споделиха с държавния глава  предизвикателствата, с които се сблъскват в настоящата епидемична обстановка. В срещата участие взеха и заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, директорът на РЗИ – Пловдив Сийка Димчева и председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

По време на разговора директорите на лечебни заведения от област Пловдив изразиха притесненията си от все по-усложняващата се епидемична обстановка, при която липсва достатъчно медицински персонал, а свободните места в болниците са на изчерпване. Бе откроена важността да бъде избегнат пълен локдаун като се прояви отговорност и стриктно се спазват въведените здравни мерки. Обща бе позицията, че за преодоляване на кризата е необходимо да се търсят отговорни и дългосрочни решения и укрепване на капацитета на системата на здравеопазване.

Сред акцентите в разговора между президента и медицинските специалисти бе и необходимостта от преустановяване на политическите спекулации в борбата с епидемията. "Изходът от здравната криза изисква да се постигне консенсус преди всичко между експертите“, подчерта президентът Румен Радев. Директори на лечебни заведения споделиха мнението, че недоверието на голяма част от хората към здравните мерки се дължи това, че през последните години профилактиката и превенцията са оставени на заден план и липсват култура и навици за това всеки да обръща внимание на здравето си, а вместо това хората често реагират в последния момент.

Държавният глава благодари за упоритостта и всеотдайността на медицинските специалисти за усилията им за овладяването на здравната криза и призова за ефективен и постоянен диалог на лечебните заведения с областната управа, Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз. По думите на президента това ще допринесе и за своевременното решаване на възникващите проблеми в болниците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK