Д-р Арбен Мименов: Водната стихия и градушката нанесоха големи щети в община Сатовча

Снимки: Община Сатовча

Хората са отчаяни

„Най-тежко е положението в село Слащен. Там водата е придошла със страшна сила, изкъртила е врати на къщи и е заляла всичко. Покъщнината е напълно унищожена. Да не говорим какъв ужас са изживели хората!“, казва с болка общинският кмет Арбен Мименов и добавя, че с нарушената инфраструктура – затлачени дерета, съборени подпорни стени, наводнени улици …, ще се справят постепенно, но това, което частните стопани преживяват, е много тежко. „Разбира се, казва той, ще им помагаме с каквото можем.“

Плачевна е картината и с посевите. Хората разчитат на личните си стопанства и с много труд отглеждат различни култури. Сега всичко е унищожено.

„Имам градина от един декар и си я гледах с голям мерак. След снощния порой е буквално смляна, дръвчетата – също", разказва библиотекарят в читалището на Сатовча Анна Начева.

Тя не помни през последните 20 години реката, която минава през селото, да е преливала, а по време на вчерашната буря е излязла от коритото си и е наводнила постройки, гаражи, мазета, по-ниски етажи на къщи.

Снощи багерите са разчиствали до полунощ. Днес продължават. Освен общинска техника, наета е и частна. Направено е всичко възможно да няма откъснати населени места.

За преодоляване на щетите ще бъде потърсена и помощ от държавата.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK