Бедствие и в Сатовчанско: Скъсани водопроводи, паднали мостове, активирани свлачища...

Снимки: Община Сатовча

Без ток са селата Долен и Годешево, както и част от Плетена

Във връзка с падналите проливни дъждове, кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов издаде заповед за работен ден на всички кметове по населени места и служителите от техническия отдел – инженери и строителни техници, които да направят пълно обследване и докладват писмено за ситуацията до обяд на днешния ден – 12 декември.

Във връзка с това кметът на общината д-р Мименов е в непрекъснат контакт с областния управител на Благоевград Николай Шушков и от свое страна докладва за ситуацията в община Сатовча.

Към настоящия момент няма населено място без поражения: запушени канализации, скъсани водопроводи, активирали се свлачища, частично затворени пътища от срутища, паднали мостове, отнесени подпорни стени, опасно подкопани пътища с опасност за цялостно прекъсване, поразени частни къщи от вятъра, отнесени керемиди на покриви до спиране на тока в селата Долен и Годешево. Част от село Плетена също е без ток.

Във връзка с всичко това се изготвят писмени протоколи, обобщават се пораженията и щетите.

Спешно е активирана общинската техника. Наета е и техника от частни лица, за да може това, което е възможно към момента, да бъде отстранено и коригирано, но има поражения по съоръжения и инфраструктура, за които се налага по-сериозно обследване и евентуално целево финансиране.

Дадени са указания на всички кметове на населени места да проверят състоянието на язовирите, стените и преливниците им. Указано е на всички директори на училища и детски градини спешно да проверят състоянието на базите и писмено да докладват.

„Надяваме се до довечера или най-късно утре да имаме конкретика за нанесените щети и разчитаме на пълно съдействие на държавата чрез областния управител Николай Шушков“, коментира кметът на общината – д-р Мименов.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK