Започва спешно укрепване на пречиствателната станция за питейни води на яз. „Ясна поляна“

Снимка: МРРБ

МРРБ с екшън план за спасяване на летния туристически сезон и населените места по Южното Черноморие

Предприети са спешни действия за стартиране на аварийно укрепване на пречиствателната станция за питейни води на яз. „Ясна Поляна“, която водоснабдява населените места южно от Бургас. Проверка на „Български ВиК холдинг“ ЕАД на място показа, че станцията е в изключително тежко аварийно състояние. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на работна среща в МРРБ.

В нея участваха зам.-министър Николай Шушков, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, народните представители от област Бургас Жечо Станков, Петър Кънев, арх. Виолета Комитова, Андрей Рунчев, Богомил Петков, Борис Даладжов, Димитър Найденов, Ешереф Ешереф, Константин Бачийски, както и Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол, Иван Петков – кмет на община Средец, Васил Едрев – кмет на община Айтос, Марин Димов – зам.-кмет на община Царево, Петко Гечев – зам.-кмет на община Приморско, Ирена Георгиева – изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, инж. Десислава Паунова – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, ръководството на ВиК – Бургас и др.

Министър Шишков информира, че до края на седмицата ще се направи анализ колко средства са необходими за спешно укрепване на авариралите съоръжения в станцията, за да може да се кандидатства за тях пред Министерския съвет. Подготвя се и необходимото техническо задание за ремонт. Веднага след това документите ще бъдат предоставени на областния управител на Бургас, който да проведе чрез пряко догоряване процедурите по избор на изпълнител на ремонтите предвид аварийната и спешна ситуация.

Арх. Шишков уточни, че вероятно сумата ще бъде около 15 млн. лв., като освен за укрепване, ще се ползва и за изграждане на дублираща линия, която да подава вода докато траят ремонтните дейности. Укрепването на авариралите басейни ще отнеме около два месеца, а цялостните ремонтни дейности ще приключат до началото на активния летен туристически сезон - около 15 юни т.г.

Според регионалния министър паралелно с това ще се работи и за изграждане на чисто нова пречиствателната станция, тъй като съществуващата е силно амортизирана и наближава края на своя експлоатационен живот. Отстраняването на проблема ще е най-приоритетният въпрос в следващите месеци, категоричен бе той. Станцията е в лошо състояние от години и министър Шишков поиска обяснение от ръководството на ВиК - Бургас защо е допуснало да се стигне до настоящата критична ситуация.

На срещата стана ясно, че Созопол може да получава вода и от деривация „Камчия“, но всички останали населени места на юг разчитат на вода от яз. „Ясна поляна“. С укрепване на пречиствателната станция ще спасим летния туристически сезон и жителите трябва да са спокойни. Започваме веднага, а времето ще е основният ни критерий за отстраняване на проблема, подчерта арх. Шишков.

По време на срещата бе поставен и въпросът за ситуацията около язовирите „Порой“ и „Ахелой“, които трябваше да се ползват за алтернативно водоснабдяване на Бургас и региона. Министър Шишков напомни, че за двата обекта са дадени пари от бюджета предварително, без проектна документация и без анализ дали водата става за питейно водоснабдяване. Извършени са частични ремонти на стените, доставени са тръби, които стоят в полето, но няма проектна готовност, дадени са само пари, което е прибързано решение, коментира регионалният министър. Той уточни, че няма одобрени подробни устройствени планове и разрешителни за строеж за обектите, които се изискват, както и няма пречиствателни станции, за да може да се ползват за водоснабдяване.

Темата с изграждането на околовръстен път на гр. Айтос отново бе повдигната на работната срещата. Оказа се, че вече повече от година общината не стартира необходимите дейности по изменение на Общия устройствен план, в който да залегне строителството на околовръстно шосе. Администрацията е оставила и без отговор писмо на АПИ по темата от 29.03.2022 г. Министър Шишков подчерта, че местната власт трябва да внесе предложения в Общинския съвет с искане за частично изменение на плана за частите, в които общината смята, че е възможно прокарване на трасето, след което да се направи задание за възможното строителство, на базата на което да се изготви идеен проект и подробен устройствен план.

Министърът разпореди МРРБ и АПИ да окажат пълно съдействие на общината при проектирането и стартирането на проекта. „Убеден съм, че държавата ще помогне финансово за строежа, но местната власт трябва да направи първата стъпка и да промени Общия устройствен план, указвайки възможните терени за строителство. Държавата не може да влезе просто така на нейната територия и да започне да проектира и строи“, обясни стъпките арх. Шишков.

Според него, при добра координация и мобилизация на общинските и държавни институции, шосето може да е факт до 2 години. Има вариант и за финансиране на трасето по европейски проект, което включва партньорство между общината и АПИ. На срещата бе поет ангажимент областният управител на Бургас – проф. Мария Нейова, да инициира промяна на ОУП на Айтос, както и да управлява и осъществява координация между институциите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK