Вицепремиерът: Доходът на над 330 000 пенсионери ще надхвърли линията на бедност

Снимка: МТСП

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да се повишат с 12%

Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност (504 лв.) ще се понижи два пъти благодарение на предвидените действия за повишаване на техните доходи в подготвения от служебното правителство проект на бюджет на държавното обществено осигуряване. Те ще намалеят от сегашните 658 520 на 326 423 души. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналистите след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). На него бяха обсъдени проектите на закони за държавния бюджет, Националната здравноосигурителна каса и държавното обществено осигуряване за 2023 г., които не бяха подкрепени от членовете на НСТС.

Трите закона гарантират социално-осигурителните права на хората. В областта на държавното обществено осигуряване се предлага от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да се повишат с 12%. Това отразява действащото към момента правило за осъвременяване на пенсиите чрез отчитане на 50 на сто от индекса на потребителските цени и 50 на сто от средният осигурителен доход за изминалата година, обясни министър Лазар Лазаров. Увеличението ще доведе до нарастване на средната пенсия с 16,7%, като размерът й се очаква да надхвърли 788 лв.

Министър Лазаров подчерта, че с предвидените мерки в областта на пенсионната система се очаква пенсионният доход да замества почти 71% от нетния доход на човек преди пенсионирането. 

Той добави, че с бюджета на Министерството на труда и социалната политика са гарантирани правата на хората, които получават подкрепа от социалната система. „Няма замразяване на социално-осигурителни плащания. Има значителен ръст в разходите на министерството за заплащането на заплатите на личните асистенти, които получават възнаграждение по реда на Закона за личната помощ, каза министър Лазаров.

Той припомни, че от 1 януари 2023 г. има увеличение с 22% на финансовата подкрепа, която близо 670 000 хора с увреждания получават всеки месец, а от 1 юни предстои значително нарастване на социалните помощи заради обвързването на техния размер с линията на бедност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK