Гьоков: БСП настоява минималната заплата да се увеличи от 1-ви юли 2023 г.

Снимка: БСП

500 хил. българи очакват адекватно определяне на минималната заплата, това е наложително

Най-голямото увеличение на цените през март е в услугите и стоките от първа необходимост. Продължава увеличаването на цените на лекарствата. В същото време не се забелязва съществено увеличаване на доходите на българите, тоест увеличават се работещите бедни.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ и бивш социален министър Георги Гьоков по време на блиц контрол в Народното събрание.

От парламентарната трибуна той се обърна към служебния социален министър Лазар Лазаров: „Делът на заетите е съизмерим с този на по-богатите и далеч по-развитите държави, но защо по-високата заетост не води до по-адекватни доходи?“, попита той и допълни, че разликата в неравенствата в доходите на българите е около 8 пъти, при средна за Европейския съюз 3.5. „Оставаме страната в ЕС с най-висок дял на хората, застрашени от бедност и социална изолация – 1/3.“

Според социалиста безспорна е необходимостта от подкрепа и осигуряване на достойно заплащане на труда на най-нископлатените работници и служители – които работят на минимална работна заплата. „Растящата инфлация и цени намаляват определената от служебния кабинет минимална заплата“, заяви той и зададе следния въпрос на Лазар Лазаров: “Предложихте ли актуализиране на минималната работна заплата в разработения от служебното правителство бюджет? Ако не, защо?“

Гьоков изрази неудовлетворение от отговорите на служебния социален министър. „Чух няколко неща, които ме хвърлят в недоумение – че изпреварващо е увеличена минималната работна заплата“, уточни той.

„Адекватното определяне на минималната работна заплата е наложително и то е очаквано от една армия от около 500 хил.“, категоричен е социалистът и допълни: „От името на парламентарната група на “БСП за България“ сме предложили минималната заплата да се увеличи от 1-ви юли 2023 г. Ако това се приложи, размерът ѝ би бил около 850-890 лева“, каза още той.

По думите му това ще бъде плавно покачване на размера на минималната заплата във време на инфлация и предупреди: „Ако това увеличение не се случи сега плавно, а се наложи сериозно увеличение от 2024 г. с над 200 лева, тогава не знам как ще обяснявате това на бизнеса“, заключи Георги Гьоков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK