Проучване: Всеки трети българин иска вън от НАТО

Снимка: БГНЕС

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на Алианса

Малко повече от половината българи биха искали страната им да защити свой съюзник от НАТО в случай на нападение срещу него. Това показва проучване на Алианса в 30-те държави членки, плюс кандидатите Швеция и Финландия, проведено миналата година. То бе публикувано през март в сайта на НАТО.

51% от участвалите в анкетата българи са отговорили със "съгласен съм" на този въпрос. 18% от българите са с неутрална позиция, 6% не знаят, а една четвърт от анкетираните заявяват, че няма да защитят нападната членка на Алианса.

Само една страна - Исландия - би оказала по-малко подкрепа от нас (49%). Албания в случая е "шампион" - 96% от хората там биха искали да защитят съюзник в случай на атака. Общо 69% от всички анкетирани в НАТО биха искали държавата им да действа именно по този начин.

Много повече българи биха искали държавата им да бъде защитена от страните от НАТО, ако бъде атакувана. 68 на сто са съгласни, 11% не са, а над една пета или не знаят, или остават неутрални. В НАТО 75% от всички респонденти биха искали Алиансът да защити страната им в случай на нападение. Албания отново е с най-висок процент – 99 на сто, а с най-нисък е Черна гора – 54%.

70% от гражданите на държави членки на НАТО заявяват, че ще гласуват страната им да остане в Алианса, ако се проведе такъв референдум. Това е много по-висок процент спрямо предишното проучване от 2021 г. (62%). 11% биха предпочели да напуснат пакта.

Тук България е сред страните с най-малка подкрепа за членство в НАТО – 55% казват, че биха искали страната ни да остане в пакта, а цели 31% са на противоположното мнение. Само Черна гора е с по-лош резултат – 32% недоверие, а Словакия е като България – с 31%. Полша е на първо място по подкрепа с 89%.

По-малко от половината българи – 47%, се чувстват защитени в страната си. 39 на сто отговарят, че не чувстват сигурност.

България е с най-нисък процент подкрепа за Украйна сред всички 30 членове на НАТО, плюс Финландия и Швеция. Общо 39% от българите подкрепят помощта за Киев. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK