Стоилов: Закриваме спецсъда и спецпрокуратурата

Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието с четири предложения до Народното събрание

„Днес внасяме в парламента два работни законопроекта и два анализа, които да бъдат на разположение на парламентарните групи“. Това заяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов. Той обясни, че дейността на министерството в последните 10 седмици е преминала в съответствие със заявените от служебното правителство принципи – професионализъм, почтеност и прозрачност. Той и заместниците му са се съсредоточили в заявените приоритети - работа за подобряване на административното обслужване на гражданите, премахване на лошите практики, формирани с годините, и засилване на взаимодействието със съдебната власт чрез Висшия съдебен свет.

„Едното предложение е да бъда направени промени в Закона за българското гражданство, така че да се премахне т. нар. „инвестиционно гражданство“. Във връзка с това съм изпратил искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години на гражданствата, придобити на това основание, тъй като съществува изискване инвестициите да бъдат поддържани през определен период и законът дава възможност, ако бъдат нарушени, да се стигне до отнемане на гражданство“, обясни министърът на правосъдието.

Другото законодателно предложение цели да се запази дейността на държавното предприятие Фонд „Затворно дело“, но така, че то да осигурява заетост на лишените от свобода, подобряване на битовите условия в затворите, подобряване на качеството на храната и намаляване на нейната цена.  Проф. Стоилов е възложил на инспектората проверка на няколко имота, които са към предприятието и се намират във Варна. Договорите за тяхното стопанисване са изтекли преди няколко години, като средства от тази дейност не постъпват в държавата.

Министерството на правосъдието предоставя на депутатите и анализ на получената информация за дейността на специализираната прокуратура и съд. Стоилов допълни: „Предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното правосъдие, без това да изисква продължаване на дейността на специализираната прокуратура и специализирания съд в този им вид.

Необходимо е да се обсъди предметният обхват на престъпленията, които е целесъобразно да бъдат разследвани и разглеждани по този ред. За нас оптималното решение е да се създадат специализирани отдели, респективно отделения, в седалищата на сегашните апелативни райони. Тоест на пет места в страната да бъдат формирани такива отдели и отделения, които да се занимават с престъпления, попадащи в обхвата на специализираното наказателно правосъдие. По този начин ще се запази натрупаният опит и в същото време ще се избегнат неефективни и лоши практики. Ще се предотврати и възможността за местни влияния, тъй като, ако във всеки окръжен съд и прокуратура се разглеждат такива дела, подобни въздействия са твърде вероятни.“

Заместник-министър Мария Павлова допълни, че по отношение на висящите дела пред специализирания съд, се предлага те да бъдат довършени от съдебните състави, пред които се образувани, за да се спази неизменността на състава, заложен в нашето законодателство. Тя уточни още, че по делата, за които няма започнало съдебно следствие е предвидено да бъдат прехвърлени в някои от специализираните отделения в петте окръжни съдилища, към апелативните райони в страна, като съответният апелативен съд  ще се явява въззивен.

Павлова посочи още, че според статистиката на Върховния касационен съд над 50% от делата срещу организирани престъпни групи още на първа инстанция приключват или с оправдателни присъди или с присъди за вторични престъпления, като например кражби, които са подсъдни на районен или окръжен съд.

Заместник-министър Иван Демерджиев обясни, че в позиция на административните ръководители на Специализирания наказателен съд и на Апелативния специализиран наказателен съд се сочи, че кръгът на делата, с които се занимава спецсъдът и спецпрокуратурата е много разширен.

На парламента е предоставен и анализ на съдебната карта на съдилищата в Република България на база организираните от министерството дискусии.

Министър Стоилов отбеляза, че не вижда проблем да бъде обявено името на прокурора, на когото е разпределено да извършва проверката по сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев.

„Предполагам, че е избран по принципа на случайното разпределение на преписките. Така или иначе, той ще стане известен и е по-добре тази информация да бъде оповестена от прокуратурата, а не по друг канал“, допълни проф. Стоилов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK