Нинова: Служебният кабинет е харчил пари от Сребърния фонд

Снимка: БСП

Сега искат да им узаконим беззаконието със задна дата, предупреди тя

„За нас от “БСП за България“ днес най-важният въпрос е този за бюджета. И как да осигурим спокойствие на държавата и на българските граждани – за функциониране на икономика, общини и за заплати и доходи“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на блиц контрол в Народното събрание.

По думите ѝ в момента сме в тревожно състояние и си има отговорни за това. От парламентарната трибуна лидерът на социалистите посочи две причини да няма бюджет по средата на година:

„Първата е, че миналата година служебното правителство на президента Радев, въпреки настояването на БСП, отказа да внесе бюджет за 2023 г. Тогава казвахме, че това е голяма грешка и времето го доказа.

Втората е, че ГЕРБ и “Продължаваме промяната“ загубиха месец и половина на държавата. Вместо да гледаме бюджета, да се чудят как да направят правителството на омертата и на страха, за да спасят кожата на Бойко Борисов и да уредят с постове представители на ПП и ДБ“, обясни тя и допълни, че по тези две причини българските граждани нямат гаранции какво ще се случи в следващите месеци.

„Служебният кабинет, виждайки вече грешката си, внесе удължителен бюджет до края на 2023 г.“, заяви Нинова и се обърна към министър Лазаров: „Сигурно вече знаете тревожната новина, че във внесения проект на служебния кабинет, е предложено да отпадне забраната за използване на Сребърния фонд и средствата по програми и проекти на Европейския съюз. Тази забрана беше наложена с миналия удължителен бюджет – да не могат тези средства да се използват“, коментира тя.

Нинова припомни, че Сребърният фонд е създаден през 2006 г. от БСП. Той е специализиран, целенасочен и уреден в закона само за гарантиране на устойчивост на пенсионната система и за нищо друго. „През всичките години, в които Борисов и ГЕРБ си играеха с финансите на държавата, дори Дянков не си позволи да пипа Сребърния фонд. Да, той взе парите от Здравната каса, изхарчиха ли ги, откраднаха ли ги – не ги върнаха до ден днешен, но дори той не си позволи да вземе пари от Сребърния фонд“, посочи тя.

Лидерът на БСП обясни, че сега служебното правителство иска тези пари да бъдат размразени и използвани и продължи: „Министърът на финансите казва, че парите за пенсии са осигурени, тоест пари от Сребърния фонд не им трябват. Тогава за какво?“, попита Нинова и се обърна към министър Лазаров: „Вие сте министър на труда и социалната политика и сте участвали във вземането на това решение на Министерски съвет. Сега моля да ми отговорите за какво са Ви парите от Сребърния фонд, които не са пипани от 2006 г.? При това с обяснението на министъра на финансите: “Ние няма да ги използваме, но вие ни ги размразете за всеки случай“. За какво ще бъдат използвани, ще бъдат ли откраднати и те, като тези от Здравната каса?“, постави въпрос тя.

Лидерът на БСП се обърна към народните представители: „Предложението на служебния кабинет предвижда да се размрази възможността да се използват средства от Сребърния фонд и да се възстановят някой ден от излишък в бюджета. Но нито за тази, нито за следващите три години, служебният кабинет не предвижда да има излишък. Тоест в близките години няма да се възстановят и ще стане като със Здравната каса“, обясни тя.

Нинова определи като притеснителни и дори абсурдни думите на Лазар Лазаров, че парите ще се използват не само за ДОО, а и за всички други разходи от публичните финанси.

Председателят на социалистическата партия се обърна към социалния министър: „Знаете ли, че като направихме разбивка на резерва се вижда, че още през март и април сметката е отрицателна. Това означава, че още през тези месеци служебният кабинет, в разрез със закона, с който им забраняваме да го правят, са ползвали този фонд. И сега с това предложение, със задна дата, искат да им узаконим беззаконието“, разкри Нинова и уточни, че са използвали парите за плащане на текущи разходи.

Нинова попита народните представители в залата кой ще натисне копчето да узакони това беззаконие със задна дата. „Ние ще сезираме правораздавателните органи. От БСП ще гласуваме против това да се крадат пари от фонда. Това са пари само за пенсии, а не да си харчите за каквито разходи ви хрумне“, заключи Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK