Народното събрание задължи министъра на енергетиката да се яви в парламента

Снимка: БСП

Народното събрание не бива да поема унижение от която и да е институция, категорични са социалистите

Народното събрание, по предложение на парламентарната група на „БСП за България”, гласува единодушно министърът на енергетиката или негов заместник да се яви на дебата по промените в Закона за енергията от възобновяеми източници. Това се случи след няколко настоявания от народни представители от групата на БСП, според които Народното събрание трябва да спре да бъде унижавано от служебния кабинет.

„Президентът и служебните министри обвиняват нас, народните представители, че не сме приели законите по Плана за възстановяване и устойчивост и бавим парите от ЕС, а фактът е, че те спират парите и процесите. Пишат некадърни закони, не идват да ги защитават, ние се чудим как да ги поправяме и накрая най-нагло този министър казва, че няма да дойде”, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски.

„Това, което се случва, не изглежда добре за Народното събрание. Служебните министри утре могат да решат да не идват и на парламентарен контрол”, каза заместник-председателят на социалистите в парламента Иван Ченчев. Той отбеляза, че парламентът днес разглежда вече четвърти законопроект на Министерски съвет, а банката на министрите стои празна.

„Народното събрание не бива само да се поставя в положението да поема унижение от която и да е друга институция”, категоричен бе заместник-председателят на българския парламент Кристиан Вигенин, според когото е неприемливо обяснението, че цялото ръководство на Министерството на енергетиката е в командировка.

„Ако не дойдат, това ще означава, че съзнателно не са изпълнили решение на Народното събрание. Това вече си е въпрос на тяхна преценка и на тяхно незачитане на Конституцията”, смята той.

Народният представител от „БСП за България” Иван Иванов, от своя страна, припомни, че според Конституцията, Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват по техни заседания и да отговарят на поставените въпроси. „Така че нека да бъде така добър министърът да се яви, защото вече е задължен на основание Конституцията на България”, призова той.

Малко по-късно Росен Христов се яви в парламента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK