Депутатът Бойко Клечков дари картина на Ильо Войвода на РИМ-Кюстендил

Снимки: БСП

Картината е дело на български художник

В чест на 145 години от Освобождението на Кюстендил от турско робство, народният представител от БСП Бойко Клечков дари картина на Ильо Войвода на директора на Регионалния исторически музей, Валентин Дебочички.

"Картината е дело на български художник. И се радвам, че точно тази картина ще бъде част от Историческия музей в Кюстендил, защото всяка картина си има своя личен път и история. А образът на дядо Ильо Войвода е емблематичен и сакрален за историята и свободата на родния ни град, която бъдещите поколения трябва да я знаят, съхраняват и почитат", каза депутатът Бойко Клечков. 

Директорът на историческия музей Валентин Дебочички благодари на народния представител за направеното дарение и постави въпроса за бъдещето на сградата на бившия тютюнев склад в двора на музея.

"Необходимо е финансиране и преустройство на сградата, за да може експозиционните и зали да отворят врати за посетителите и тя да отговаря на всички съвременни изисквания за работа и експлоатация. Това е голям въпрос, който касае бъдещето на историческия музей в Кюстендил.

Иначе Кюстендил е сред последните освободени български градове в рамките на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., а дарената картина от вас на дядо Ильо Войвода ще бъде поставена на подходящо място, за да могат повече туристи и гости на музея да я видят ", заяви директорът на РИМ Валентин Дебочички.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK