Бивш член на ВСС е задържан по искане на Австрия за пране на пари

Снимка: Международен арбитражен съд при “Алианс за правно взаимодействие“

Иван Димов е заподозрян за пране на 170 000 евро

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е бил задържан вчера при акция на полицията, съобщи „24 часа“.

Той е 61-годишният мъж, за който вчера МВР съобщи, че е издадена европейска заповед за ареста му, постановена от прокуратурата във Велс, Австрия. Димов е бил обявен за издирване като заподозрян за пране на 170 000 евро.

След като искането на австрийските власти е било получено в полицията, е започнало издирването на Димов, който е бил локализиран да се придвижва с кола по магистралата към Бургас и е бил задържан в района на Пловдив, като сега предстои дело за екстрадицията му.

В момента Иван Димов е арбитражен съдия, а освен член на ВСС, той е бил военен съдия, депутат от ОДС и председател на окръжния съд в Сливен.

Името му обаче се свързва основно със скандала „Красьо“, който избухна във ВСС през 2009 г. Тогава членът на ВСС Иван Колев обяви на заседание на съвета, че „черничък човек с ланци“ от Плевен казвал на кандидати за административни ръководители, че може да им осигури избиране срещу 200 000 евро, тъй като имал списък с до 13 членове на ВСС, които можел да купи.

Последваха проверки, които установиха множество контакти на сочения тогава за кадровик в съдебната система Красимир Георгиев с магистрати. Сред контактувалите с него бяха и тогавашните членове на ВСС Иван Димов, Пламен Стоилов и Стойко Стоев.

Димов беше член на съвета от парламентарната квота и избран с подкрепата на ДПС. За него беше установено, че е говорил 33 пъти с Красимир Георгиев, но първоначално той отказа да подаде оставка от ВСС за уронване престижа на съдебната власт. Той твърдеше, че когато е общувал с Георгиев, репутацията на плевенчанина била чиста.

След като все пак напусна съвета, той се върна на работа в окръжния съд в Сливен. Година по-късно и след натиск от тогавашния министър на правосъдието Маргарита Попова, съдебният съвет започна дисциплинарно дело за уволнението на Димов и накрая той беше отстранен и от съдебната система.

По информация на „24 часа“ от тогава Димов е председател на частния Международен арбитражен съд към сдружение “Алианс за правно взаимодействие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK