Бившият и служебният министър на икономиката се скараха онлайн

Снимка: МИИ, БСП

Никола Стоянов: Ще бъдем гласът на бизнеса в правителството

Първостепенна задача пред нас е да подготвим икономиката за идващата зима. Това подчерта министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при представянето на приоритетите на ръководеното от него министерство. По думите му основните теми за бизнеса и домакинствата са повишените цени на горивата и електроенергията, както  и сигурността на доставките на газ, като те ще бъдат във фокуса на дневния ред на институцията. 

„Инициирахме анкета до българския бизнес, за да имаме реалната картина – колко български предприятия работят на газ, колко имат алтернативи и колко бързо могат да се адаптират, ако доставките намалеят или спрат“, съобщи министър Стоянов. Той обясни, че министерството активно работи в създадения Кризисен щаб към Министерски съвет и тези данни ще бъдат предоставени за взимане на най-добрите решения за индустрията ни. Вече е проведена и среща с контролните органи към министерството за повече инспекции свързани с горивата. Към момента се констатират малък процент нарушения, като тази тенденция трябва да бъде запазена, подчерта той. „С контролната дейност целим спокойствие на потребителите, но без допълнителен натиск за изрядния бизнес“, каза още министърът на икономиката.  

Друг фокус в работата на Министерството на икономиката и индустрията през следващите месеци ще бъдат мерките за подобряване на бизнес средата. „Ще имаме активен диалог и конкретни мерки с бизнеса, анализ на нормативна уредба и промени където това може да се случи без действащо Народно събрание“, каза още той. Министърът бе категоричен, че въпреки ограничения времеви хоризонт има области, в които са възможни положителни промени при воля и активна работа на институциите. „Крайната цел е да подобрим представянето на България в международните бизнес класации, а това означава и сигнал към външните инвеститори за по-подредена икономика, с ясни и прозрачни правила“, каза още Никола Стоянов. 

 „Предстои годишната среща на търговските представители  (СТИВ), за да се набележат мерки за изпълнение сега и веднага, защото утре ще е късно“, каза министър Стоянов по отношение външноикономическата политика. В тази област се предвижда фокус не само върху привличането на нови инвеститори, но и подкрепа на българските предприятия за запазване на позиции на традиционни пазари и навлизане на нови. 

Никола Стоянов подчерта, че ще работи активно с Министерството на иновациите и растежа по въпроси свързани с инвестиционния климат и инвестиционната среда. „Всяка криза е и възможност“, подчерта той и цитира международно проучване, според което ¼ от европейските компании обмислят релокация на инвестициите си в Азия. „Сега е моментът България да бъде активна и да направим всичко по силите си, за да се позиционираме по-добре като инвестиционна дестинация“, каза още икономическият министър.  

По време на събитието министър Стоянов представи и екипа, с който ще работи в министерството. Заместник-министър Ирина Щонова е  възпитаник на американския университет „Станфорд“. Бакалавър е по икономика от Университета „Сейнт Олаф“, Нордфийлд, САЩ. Била е вицепрезидент във един от най-големите телекоми в САЩ. Притежава опит в областта на финансовия надзор и бизнес развитието. 

„За мен като човек приемствеността е изключително важна и за всеки съдя по неговите професионални качества. Затова Димитър Данчев, който и до момента бе заместник-министър, остава в екипа и заедно ще работим, за да ускорим всички добри инициативи“, каза министър Стоянов. Той акцентира на неговия богат опит в публичния и частния сектор. В миналото той е бил и Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Мюнхен, което ще бъде ценно за новия екип на министерството. 

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира.

Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по повод твърдения на министър Стоянов след неговото представяне на приоритетите.

1. От администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души за последните 7 месеца. 24 са пенсионирани поради навършване на пенсионна възраст. 2-ма са уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет. Уволнен е един, когото аз назначих, веднага след като получих сигнали от различни институции за конфликт на интереси.

2. В Държавната консолидационна компания има 16 дружества. От тях са сменени съветите на директорите на три, а не на 14, на други две са сменени само управителите и двама ликвидатори, единият поради  смърт. Всички нови членове на бордове са назначени временно до провеждане на конкурс. Конкурсите бяха стартирани. Някои приключиха, други би трябвало да продължават и сега.

3. Ако бордът на ДКК сега е от 4 души, а трябва да е от петима по закон и според министър Стоянов, защо той ги увеличава на 7? За да уреди хора на заплати или, за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества? Това ще стане ясно скоро. Следете следващите му действия.

Моята политика беше да намалявам броя на членовете на бордове, за да не се превръщат те в хранилка. Очевидно сега е обратно. Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми кабинет да получава допълнително материално стимулиране и тази сума разпределих на работещите служители. Интересно ми е дали тази практика сега също е променена.

4. Що  се отнася до Комисията по оръжия: Ако я бяхме свикали в последните дни на отиващо си правителство въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро. Сега въпросът е: Защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро. Защо си с шапка, защо си без шапка? 

Политиката е преди всичко носене на отговорност. Нека служебният кабинет носи своята сега.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK