Бизнес и синдикати настояват за среща с новите управляващи заради енергийната криза

Снимка: nova.bg

Те излязоха с конкретни предложения

Заради енергийната криза и високите цени работодатели и синдикати поискаха спешна среща с новите управляващи. Те излязоха с конкретни предложения. Исканията им в голямата си част се припокриват - като това да се гарантира сигурността на доставките на природен газ, и то на възможно най-ниски цени. Синдикатите настояват и за още една актуализация на бюджета, за да се увеличи минималната работна заплата на 800 лв. От бизнеса настояват да получат уверение, че ще се изпълнява програмата за компенсации за високите цени на тока и предупредиха, че има опасност да се стигне до съкращения на работници.

Въпреки че се очаква служебното правителство да работи само два месеца, енергийната криза го натоварва с големи очаквания и от бизнеса, и от синдикатите, които заговориха в един глас.

„Трябват спешни, бързи и правилни решения, в посока осигуряване на достатъчно количества газ за бизнеса и гражданите и то на достъпна цена”, заяви Добрин Иванов от АИКБ.

„Трябва да се вземат бързи решения за високите енергийни цени и да се гарантира необходимото количество газ”, каза Виолета Иванова от КНСБ.

Ако този проблем не бъде разрешен, бизнесът прогнозира ново повишаване на цените на продуктите от бранша, който е пряко засегнат, иначе може да се наложи намаляване на разходите. „Това означава съкращаване на персонал, както и намаляване на възнаграждения и бонуси”, коментира Иванов.

В същото време, заради високите цени, синдикатите настояват за увеличаване на заплатите с втора актуализация на бюджета.

„800 лв. минимална работна заплата от октомври и при това увеличаване на заплатите в бюджетния сектор средно с 20%”, посочи Иванова.

И искат разширяване на обхвата на енергийните помощи. „Както и увеличаване на размера на тяхната помощ, за да бъдат посрещнати спокойно зимните месеци”, добави тя.

Икономистът Аркади Шарков смята, че ваучерите също са вариант. „Финансиране в определен вид нужди - дали ще е за ток, дали ще е за лекарства или някакъв друг тип стока”, отбеляза той.

Експертите са категорични – ще се стигне и до нужда от икономии. „Евентуално ще се подава по-хладка вода - това е, което може да се случи. Искаме или не, електротранспортът може би ще бъде по-рядко”, посочи Шарков.

„Явно е крайно време да се замислим и за икономии в едно домакинство. Тук служебното правителството също има възможност да даде насоки за оптимизации”, коментира Лидия Шулева - бивш министър на социалната политика.

Синдикати и работодатели чакат отговор на поканата към правителството за среща по спешните въпроси./nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK