Енергийният министър: Ситуацията с доставките на газ е критична, „Булгаргаз” е във финансова криза

Снимка: БГНЕС

Новият кабинет създава междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката

Новият служебен кабинет създава междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурността на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и снижение на цените на горивата и на електроенергията. Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев, обяви служебният премиер Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет в сряда.

„В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност", на КЕВР, на работодателите и синдикатите. Контролът по изпълнението на възложените задачи ще бъде осъществяван лично", заяви Донев. И увери, че новото звено ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

„Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа - критична. Има недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме договорени доставки до края на септември. Прословутите седем танкера не са договорени, а сме на ниво оферта, която включва доставки на три танкера тази година и опция за още четири - за следващата”, посочи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Това може да се случи чрез закупуване през трети страни на свободни слотове, което ще оскъпи доставяния газ, отбеляза Христов.

„Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от договорените количества”, добави министърът.

Той подчерта, че в „Булгаргаз” има сериозна финансова криза и компанията е в невъзможност да се разплати дори за договорените количества газ, каза Христов.

Той съобщи още, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който „да задоволи нуждите на страната до края на отоплителния сезон”. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK