Нинова: Нулевата ставка за хляба е решение, което помага на всички граждани

Снимка: МИИ

„Нашето внимание към най-уязвимите групи е най-сериозно“

В спор и в диалог днес четирите партии в правителството на България заставаме пред вас обединени за решаване  най- важните въпроси в държавата – инфлация, цени и доходи. Излизаме пред вас с план – решение за тези въпроси. С тези думи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира пакета от антикризисни мерки на извънреден брифинг в Министерски съвет.

По думите й този план съдържат най-малко три части и три цели.

Първата е ориентирана към най-уязвимите хора  - това са децата, младите семейства, възрастните хора и работещите бедни. „Заедно и единни решихме да помогнем с увеличаване на данъчните облекчения за млади семейства, с увеличение на пенсиите и преизчислението им, както и с увеличението на ваучерите, което е подкрепа за работещите бедни. Те могат да се използват за плащане на енергия или като културен чек, за посещение на културни институции. Нашето внимание към най-уязвимите групи е най-сериозно.“, заяви министър Нинова. 

Икономическият министър очерта и втората посока на този план, който е спасяване и оздравяване на икономиката. Всички решения за намаляване на ДДС и акциз върху горива и енергоносители са ориентирани към подкрепа на икономиката и индустрията. „Но бихме искали да наблегнем и на това, че увеличаваме прага за регистрация по ДДС от 50 на 100 хил. лв., което е най-голямата помощ за малките и средните предприятия.“, допълни тя. 

Като трето, Корнелия Нинова коментира, че много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага едновременно на всички граждани. „В този план има такива решения. Например, нулева ставка за ДДС върху хляба засяга всяко българско семейство и ще стигне до всеки дом и до всяко домакинство.“, поясни вицепремиерът.

В заключение министър Нинова изказа благодарност на всички колеги от коалицията и на депутати, които са се включили в работата и подготовката на този план. „Пред нас стои най-важното – в следващите седмици да го превърнем в реалност и възможно най-бързо тази подкрепа на държавата към икономиката и тази грижа за хората, които сега са в най-голяма тежест да стигне реално до тях.“, категорична бе тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK