Петър Витанов: Промяната в БСП е неизбежна и социалистите не трябва да се отчайват

Снимка: Пресслужба

„БСП ще има съвсем скоро нужда от спасение и в него трябва да участват всички леви хора“

„Промяната в БСП ще се случи, ако партията иска да върне доминиращата се роля. В момента България се намира в трудна външно-политическа ситуация, но не трябва да се превръща във фронтова държава“. Това каза в коментар по актуални теми евродепутатът Петър Витанов в интервю за „Дарик радио“.  

„За Конгреса ще кажа само една дума, за да запазя достойнството на всички участници, и тази дума е „грешка“, каза Петър Витанов. 

„Големият въпрос е дали БСП може да отстоява своите ценности и моят отговор е – да. Трябва да се направи опит да се промени партията и борбата продължава отвътре. Искам да се обърна към всички, които се чувстват разочаровани и обезверени, да не се отчайват. БСП ще има съвсем скоро нужда от спасение и в него трябва да участват всички леви хора. Няма как да се откажем така с лека ръка от партията“, каза Петър Витанов.

„БСП ще бъде припозната от младите хора, ако говори на техния език и поставя на дневен ред проблемите им. Защото в Европа не се занимаваме с дължината на краставиците, каквото мнение битува, а със стотици важни теми, които определят начина на живот – икономика, транспорт, екология, здравеопазване. И въпреки всички трудности, Европейският съюз продължава да е най-доброто място за живеене“, смята евродепутатът. 

„Трябва да говорим за минимална работна заплата, в епидемията от Ковид-19 имаме две години свръхексплоатация на труда, експлоатация на бедните, увеличаващо се домашно насилие. Забравихме борбата за равноправие, говорейки за Истанбулската конвенция. Трябва да си зададем и въпроса кой ще плати сметката за Зелената сделка, дали работниците или големите корпорации. Това са все теми, които ще рефлектират върху живота ни“, каза Витанов.  

„БСП не може да агонизира, промяната трябва да се случи в самата партия“, добави още той.

Петър Витанов прогнозира, че ако в партията не настъпят промени, този път тя няма да е в състояние да „запуши нов ляв проект“, както се е случвало много пъти досега. „И тук дори няма да има нужда от някакво политическо генно инженерство“, смята Витанов.

„Лявото не е в агония. Вижте какво става в Германия, в Италия, Португалия, Испания, Дания, Швеция. След тези две години криза, хората разбраха, че държавата има съществена роля в икономиката. И ние трябва да сме там, при модерните европейски партии, които управляват“, каза още депутатът от групата на социалистите.

Петър Витанов коментира и напрежението между Русия и НАТО.

„Безпрецедентно е напрежението във външно-политически план, което имаме в момента. Европа се оказва в окото на бурята в един голям конфликт между НАТО и Русия. Опасявам се  да не се превърне в заложник на тези големи геополитически интереси“, каза социалистът.

„Има различни сценарии, какво може да се случи – от това да нямаме доставки на природен газ, което значи спиране на икономиката, до това да станем арена на военни действия. Аз се надявам да не се стигне дотам. Но е важно Европа да бъде по-самостоятелна и да може да осъществява самостоятелна отбранителна политика. Важно е също така да има смяна на начина, по който се взимат решения в отбранителната политика и дори общи въоръжени сили, които да гарантират независимост на ЕС“, коментира още той.

Според него България не трябва да е фронтова държава, теза, която се защитава и от военния министър Стефан Янев и от министър-председателя Кирил Петков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK