Нинова: Ще подкрепим "Има такъв народ" при четири условия

Снимка: Прессекретариат

Едно от условията е обективна ревизия на управлението на Борисов

„Смятаме, че сега е необходимо да се състави правителство предвид тежката криза – икономическа, здравна и социална. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, според нас този модел на управление трябва да бъде приключен и да се промени. Бихме подкрепили втората политическа сила, ако ни потърсят за преговори", заяви на консултациите при президента председателят на БСП – Корнелия Нинова.

Подкрепата за „Има такъв народ“ обаче би била възможна при четири условия:

Първо – да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза. Стъпки, ориентирани най-вече в помощ на хората – домакинствата и икономиката.

Второ – да се започен обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов, трето – бързи конкретни стъпки по плана за устойчивост, и четвърто нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите“, посочи Нинова.

По думите ѝ и по четирите приоритета Коалиция „БСП за България“ е напълно готова, защото работи по тях в последните четири години.

„По първия приоритет – факт са нашите първи законопроекти, ориентирани към повишаване на доходите, в помощ на младите семейства, на възрастните хора в условия на криза, както и подкрепа на бизнеса. Те вече на вниманието на народните представители.

По втория – ревизията. Ще се включим активно в работата на ресорната комисия, нещо повече – ще представим материали от нашите проверки, които правихме досега. Имаме събрани достатъчно документи и информация, които ще предоставим на комисията.  

По третия приоритет – Плана за устойчивост.  Два месеца преди изборите поискахме той да бъде разгледан от парламента. Но не просто да бъде разгледан, а сме готови с конкретни наши предложения за неговото подобряване и усъвършенстване. Така че и по тази тема имаме най-висока степен на готовност за действия, а не просто за думи.

И по четвъртия приоритет – промените в изборното законодателство – също сме последователни и действени, защото няколко пъти внасяме и сега ще отстояваме следните неща – видеонаблюдение, машинно гласуване, активна регистрация за изчистване на мъртвите души от списъците“, разясни Нинова.  

Ако се стигне до връчване на трети мандат, и той е за Коалиция „БСП за България“, то партията ще събере колективните органи и ще реши какво да прави.

„Консултациите с вашата група са важни, най-малко по две причини. Първата е, че хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. И втората, не по-малка по важност – вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма, които в момента са изключително важни за намиране на баланс между изключително амбициозния законодателен дневен ред на 45-ото НС, предвид внесените законопроекти още първия ден, и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа“, заяви президентът Румен Радев.

Според него предизвикателствата пред страната са значими и те изискват съставяне по възможно на най-бързия начин на отговорно и оперативно управление в лицето на един нов кабинет.

В същото време обаче, този парламент не може да бъде и плод на безпринципна коалиция, защото това само ще задълбочи кризата, допълни той.  

„Затова тук виждам и ролята на вашия опит, вашата мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритети, на ясни цели, на отговорност чрез активен диалог вътре в 45-ото НС, защото той е гарантът, който трябва да произведе новият кабинет“, каза Радев.

Той подчерта, че при тази „динамична и много сложна обстановка“ не изключва на базата на консултациите, които води, и хипотезата за трети мандат.

„При достигане на тази хипотеза за трети мандат са важни вашата готовност, вашите намерения за съставяне на кабинет и най-вече диалогът с другите парламентарни групи. Защото без диалог, без координация и без консултации това е изключително трудна задача“, каза още президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK