Нинова: Нека увеличим минималната заплата и направим едно добро за половин милион работещи

Снимка: БСП

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна

„Повишаването на доходите на работниците, особено когато става дума за половин милион работещи бедни, е наша изконна битка от много години. Нашето предложение е минималната работна заплата да е 50% от средната работна заплата, което за тази година е 850 лв.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. 

Тя уточни, че в първоначалния законопроект е записано увеличението да се случи в началото на годината, на 1-ви януари 2023 г., но това вече е невъзможно.

„Затова правим предложение тази дата да е 1-ви юли 2023 г. Аргументът, че по средата на годината не е добре да се повишават доходите, ние не го приемаме, защото ръстът на цените и инфлацията няма да чакат минималната работна заплата да се повиши от 1-ви януари. Сега хората имат нужда от тази подкрепа“, каза Нинова.

По думите на Корнелия Нинова, между първо и второ четене на предложението на БСП са се появили предложенията на „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ да се счита брутна минимална работна заплата. Тя обясни, че това означава, че в размера на минималната заплата се включва клас “прослужено време“, извънреден труд, нощен труд и т.н.

„Представете си, че определим минималната заплата да е 850 лв., а в тях са включени 200 лв. извънреден, нощен труд и клас “прослужено време“ – накрая човекът ще вземе 650 лв., по-малко от сегашната минимална“, даде пример Нинова и допълни: „Философията на нашия законопроект и политическата и социалната ни битка е да повишаваме доходите, а не с една думичка в закона да ги намалите. Много спорихме по тази тема и искам да ви поздравя, ПП и ГЕРБ, че оттеглихте тази думичка и това предложение, защото това щеше да направи по-голяма беля, отколкото да решат проблема на работещите бедни.“

„Уважаеми колеги, вие подкрепихте в края на този парламент и други социални предложения на БСП, като това за безплатните учебници, за което ви благодарим, нека в тези наистина последни дни направим още едно добро – да се запомни този парламент, че половин милион българи са получили подкрепа от мнозинството в Народното събрание“, призова тя народните представители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK