Край на първия кръг от преговорите за съставяне на правителство

Снимка: БНР

Очертава ли се стабилно мнозинство от 134 гласа в новия парламент?

Край на първия кръг от преговорите между четирите партии в парламента, които ще опитат да съставят правителство. Разговорите за приоритети приключиха снощи с темата за външната политика на страната. Следват номинациите за министри, които да осъществят договорените вече политики.

Позицията на България за Северна Македония и присъединяването й към Европейския съюз остава непроменена. А в бъдеще ще се търси по-засилен диалог.

Кирил Петков от „Продължаваме промяната” е уверен, че коалиционно споразумение ще бъде подписано и след 4 години България ще изглежда по различен начин.

От БСП и „Демократична България” дадоха зелена светлина за формирането на редовен кабинет. А от Вашингтон бившият финансов министър Симеон Дянков обяви в интервю за Марина Цекова, че не е проблем бюджетът за 2022 година да се приеме до края на януари, както се разбраха преговарящите партии.

От „Продължаваме промяната” определиха като конструктивен преговорния процес през цялата изминала седмица и потвърдиха целта си - 4-годипен управленски мандат.

„Нямаше тема, когато сложихме българския интерес, да не постигнем огромно съгласие. От тук нататък искам да пожелая на всички нас да изпълним тези точки с реални действие и повярвайте ми след 4 години България няма да изглежда по този начин”, заяви Кирил Петков.

Редовен кабинет ще има и според други две от преговарящите партии.

„Повече оптимисти, че ще се състави редовен кабинет. Всички партии го заявихме, че искаме да го направим”, заяви Корнелия Нинова.

"Да, смятам, че ще има редовен кабинет. И то доста по-скоро отколкото се очаква. В рамките на следващите две седмици”, заяви Владислав Панев от „Демократична България”.

От Вашингтон темата коментира и бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Това ще е безспорно трудна коалиция и заради броя на партиите в нея и заради разликите между тези партии – не само ляво дясно, но по някои основни теми като енергетика, влизане в Еврозоната, социални политики. Ще има големи разлики между тези партии”, заяви Дянков.

И коментира дали е проблем, че бюджетът за 2022 година е заложено да се приемем до края на януари.

„Това е най-голямото закъснение в новата ни история, но аз не съм особено притеснен от това, защото при актуализацията на бюджета от Асен Василев се дадоха допълнителни пари за здравеопазване и някои от основните политики. Според мен ние ще влезем в този актуализиран бюджет в следващата година, няма да имаме време за нов бюджет за 2022. Януари-началото на февруари ще харчим по 1/12 от сегашния бюджет. Това не е опасно”, заяви Дянков.

Очаква се следващата седмица четирите преговарящи партии да започнат и оформянето на състава на новия Министерски съвет. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK