Спазва ли се забраната за продажба на райски газ в Благоевград

Снимка: БНТ

Санкциите за нарушители са сериозни

Масови проверки в страната за продажба на райски газ след заповедта на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев за контрол над вече забранения продукт. За нарушителите санкциите са сериозни. Внезапни проверки в Благоевград обхванаха няколко търговски обекта. В нито един от тях не беше намерен райски газ.

„Контролът беше съсредоточен върху магазинчетата тип „табак", защото преди забраната, в този вид обекти сме констатирали, че се продава свободно райски газ”, обясни Валентина Георгиева, инспектор в РЗИ-Благоевград.

В Областния съвет по наркотични вещества постъпва информация за тревожна тенденция - райският газ се продава не само в търговски обекти, но и на улицата – там контролът става още по-труден.  

„Има и продажба директно от деца на деца на ниска цена. Те не разбират колко е опасно. За тях тези до 40 секунди ефект, който се появява след райския газ, е нещо невероятно”, коментира Гергана Самарджиева от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград.

Сигналите за употреба на райски газ са десетки.

„От областната управа, от полицията, от РУО, от учители, от целия регион звънят”, допълни  Самарджиева.

Глобата за физическо лице, което търгува райски газ е от 800 до 1500 лева, а за юридическо – от 3 000 до 6 000 лева. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK