Промените в НПК са едни от най-важните закони, дори много по-важен закон от живота на настоящото Народното събрание, а и от възможността за съставяне на правителство. Тази позиция изказа съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на заседанието на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. Ресорната комисия се захвана с въвеждането на механизъм за контрол на главния прокурор и заместниците му, съобщава news.bg.

"Толкова е важно главният прокурор да не бъде инстанцията, която само Господ да е над главата му. Фактът да имаме български съдия, който да разследва главния прокурор е огромна стъпка напред и някакъв инструмент никой да не се чувства, че е над закона", посочи Петков.

Според него текстовете не са противоконституционни. Венецианската комисия също е одобрила текстовете за промени в НПК. Това е основополагащата промяна, която всички българи са се надявали да имат в промяната на правосъдната система. Няма как да имаме общество, без да имаме такъв механизъм за контрол над главния прокурор, подчерта Кирил Петков.

Петков обаче уточни, че ПП не могат да бъдат в общо коалиционно правителство с ГЕРБ в този момент независимо как се гласува в правна комисия - независимо дали ще има механизъм за контрол на главния прокурор и заместниците му или не.

"Не бих застанал до ГЕРБ по никакъв начин, но бих застанал до Демократична България. ПП показа, че има общи ценности, идеи и приоритети с ДБ", коментира още бившият премиер.

Припомняме, по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия при представяне на законопроекта Крум Зарков заяви, че този законопроект не цели нищо да овладява, нищо да нарушава, а напротив - да даде отговори на въпроси, които ги няма. 

Преди заседанието на правна комисия пред медиите шефът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов се закани, че ако промените бъдат приети от НС, ще бъдат оспорени в Конституционния съд от прокуратурата, която ги счита за влизане с "кален ботуш" в съдебната система.