Цигарите няма да поскъпват, НС не вдигна акциза за тютюневите изделия

Снимка: Infomreja.bg

Така обаче в държавната хазна няма да постъпят около 100 милиона лева

Акцизът върху тютюневите изделия няма да бъде повишаван, реши окончателно НС.

Това означава, че няма да се стигне до поскъпване на цигарите и течностите за електронни цигари през годината. Така обаче в държавната хазна няма да постъпят около 100 милиона лева, съобщава БНР.

Вчера по същия начин гласува и бюджетната комисия, след като не бе постигнато съгласие от коя дата да влязат в сила промените.

Тъй като промяната на бандеролите изисква технологично време, тя не може да стане в рамките на няколко дни.

По време на дебата в пленарната зала вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова се обърна към депутатите с молба да намерят възможност за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока, тъй като настоящият вариант на помощите изтича в края на месеца.

"Всички работодателски организации ме потърсиха с тревога, че и трите предложения в държавния бюджет, които касаят помощ за икономиката и за бизнеса, не са приети на второ четене в комисията. Обръщам се към вас с апел – намерете разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа."

Късно снощи депутатите от бюджетната комисия не успяха да постигнат консенсус по вида и приходоизточника на мярката за подкрепа на бизнеса, но заявиха нагласа при гласуването в пленарната зала да намерят компромисен вариант.

Към 15 часа днес депутатите работеха по текстовете, с които се разширява обхватът на валидността на ваучерите и възможността те да важат и за туристически услуги.

Засега нагласата е заседанието да продължи до 20 часа и да продължи утре.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK