Вече са ясни правилата, по които СИК ще броят бюлетините пред камерите

Снимка: Infomreja.bg

Броят на предпочитанията ще се отразява едновременно от двама членове на комисията от различни партии

По-малко от две седмици преди предсрочните избори на 2 април станаха ясни правилата, по които Секционните избирателни комисии ще броят бюлетините под видеонаблюдение.

Според правилата, след края на изборния ден председателят на Секционната комисия трябва да сканира с предвидения за видеонаблюдението смартфон специален QR код.

Устройството за видеонаблюдение трябва да бъде поставено на стойка върху масата, така че да се виждат всички действия на комисията. Първо ще се броят хартиените бюлетини, а след това и тези от машините.

При отчитането на гласовете е нужно да има тишина. Хартията трябва да бъде показвана така на камерата, че да се вижда за кого е гласът, и да се обявява високо и ясно номерът на кандидатската листа или съответно "Не подкрепям никого". В последствие ще се брои и преференцията за всеки един от кандидатите.

Броят на предпочитанията ще се отразява едновременно от двама членове на комисията, които трябва да са от различни политически партии.

В указанията на ЦИК пише още, че устройството за видеонаблюдение се изключва едва след подписване на протокола от всички членове и обявяване на резултатите от гласуването. А след това остава изборните книжа да стигнат и до Районните избирателни комисии. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK