Ученици предотвратиха влакова катастрофа в Горна Оряховица

Снимка: Infomreja.bg

Те всеки ден пътуват до училище с този влак

Двама деветокласници от техникума в Горна Оряховица - ПГЖПТ „Никола Вапцаров“, са предотвратили сериозна влакова катастрофа. Инцидентът е от преди седмица край търговищката гара Дралфа, пише Нова тв.

Учениците са били в последния вагон на композицията и са задействали внезапната спирачка. Инцидентът стана около 7:20 часа сутринта на 16 март. При излизане от гара Дралфа, последният вагон на бързия влак Варна - София се озова на две жп линии. Именно в този вагон са били 15-годишните ученици Никълъс и Йордан.

Никълъс Михайлов - ученик в ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров” – Г. Оряховица, разказа, че е забелязал странно клатушкане и специфичен звук. „Това ме накара да погледна през прозореца и като видях, какво става, дръпнах внезапната спирачка и влака спря на момента”. По думите им ниската скорост, с която са се движили, е и причината да не се стигне до по-сериозен инцидент. 

"Когато излязохме да огледаме периметъра, забелязахме, че има стълб, който беше на около метър от вагона. Реално щеше да се вреже във влака", каза още Михайлов.

Според Иван Чолаков, директор на ПГЖПТ "Н.Й. Вапцаров" - Г. Оряховица, двете момчета са предотвратили сериозна влакова катастрофа. "Можеше вагонът да се обърне. В него, освен те, са пътували и други пътници, и служители на железницата, което щеше да е голяма трагедия", коментира Чолаков. 

Предполагаемата причина за инцидента е прибързана реакция на ръководителя на движението, който по всяка вероятност е обърнал по-рано стрелката, докато преминава влака.

„Това си е субективна грешка на управление на влаковете. Дежурният ръководител…не знам и нямам обяснение, от какво се е заблудил, за да тръгне да обръща стрелката, като се има предвид, че на гара Дралфа има видеонаблюдение и жп прелез и самия влак се вижда, като се изтегля от гарата”, заяви д-р инж. Бойчо Скробански – зам.-председател на Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт

Двете момчета са от Шумен и от Търговище. Те се обучават за железничари в горнооряховската професионална гимназия по железопътен транспорт, където има все по-малко желаещи да специализират в тази професия.

„За съжаление, това е истината. Всички специалности в областта на жп транспорта са защитени – могат да се приемат по-малко ученици и да съществува специалността”, призна директорът на ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров” – Г. Оряховица Иван Чолаков.

Деветокласниците са решили да работят в железниците след дипломирането си. Към момента те се обучават и едновременно стажуват.

Никълъс Михайлов каза: „Държавната работа си е държавна. Винаги можеш да се реализираш и малък е рискът да останеш безработен”. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK