Обща декларация до гръцкото правителство ще доведе до отваряне на ГКПП Илинден - Ексохи за леки автомобили и пътници

Снимка: Infomreja.bg

Тя е подписана от представители на регион Източна Македония и Тракия и Областна администрация - Благоевград

Работна среща между представители на регион Източна Македония и Тракия и Областна администрация - Благоевград, се състоя в Драма по повод отварянето на Гранично контролно-пропускателен пункт Илинден – Ексохи за преминаване на леки автомобили и пътници.

На събитието от българска страна присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, кметът на община Гърмен Феим Иса, заместник-кметовете на община Хаджидимово Димитър Баханов и Рамиз Метушев, кметът на община Сатовча Арбен Мименов, кметът на община Банско Иван Кадев, кметът на община Разлог Красимир Герчев, кметът на община Белица Радослав Ревански, областният управител на Благоевград Николай Шушков, както и генералният консул на Република България в Солун – Владимир Писанчев. От гръцка страна в работната среща участваха: Георгиос Пападопулос - областен управител на Драма; Костас Антониадис - областен управител на Кавала; Христос Папатеодору - председател на Регионален съвет на регион Източна Македония и Тракия; Георгос Зибидис – заместник-регионален управител; Теодорос Муриадис - кмет на община Кавала; Филипос Анастасиадис - кмет на община Пангеос; Йоанис Кириакидис - кмет на община Като Неврокопи.

Основната цел на срещата бе да се обсъди отварянето на Гранично контролно-пропускателен пункт Илинден – Ексохи за преминаване на леки автомобили, пътници и туристи.

Областният управител на Драма Георгиос Пападопулос, който бе домакин на срещата,  обясни, че желанието на всички заинтересовани страни е ГКПП Илинден – Ексохи да бъде отворен, като за него се приложат всички санитарни изисквания, които важат за останалите пунктове между България и Гърция, които в момента са отворени. „Много е важно това, че на 11 юли ще бъдат проведени парламентарни избори в България и в Северна Гърция ще бъдат разкрити 11 изборни секции. Това само по себе си добре показва голямата численост на българските граждани, които се намират в момента и през целия летен сезон на територията на Гърция“, каза още Пападопулос.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков обясни, че проблемът е изключително важен и касае населението и от двете страни на границата. „Даваме си сметка, че преживяхме тежка криза и именно пандемията беше основната причина за затварянето на пункта. Но всички данни, които получаваме ежедневно от нашето здравно министерство, и това, което публикуват гръцките здравни власти, показват, че кризата преминава“, каза още Николай Шушков. Той допълни, че затваряне на пункта е донесло щети на бизнеса и туризма и от двете страни на границата, затова е необходимо бързото решаване на въпроса. „Присъствието на генералния консул на България в Солун г-н Писанчев показва, че нашата държава е изключително заинтересована от решаването на този проблем“, категоричен бе областният управител на Благоевград.

„Като представител на българската държава, искам да заявя, че ние сме изключително удовлетворени от организирането на такава среща, защото тя е доказателство, че никакви болести и кризи не могат да предотвратят продължаването на едно приятелство и добро съседство“, каза генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев.

От името на кметовете по поречието на Места, градоначалникът на Гоце Делчев Владимир Москов благодари за организираната среща и я определи като много важна за всички граждани както от българска, така и от гръцка страна. „Епидемията нанесе сериозни щети на икономиката и туризма и не е нормално границата между България и Гърция при ГКПП Илинден-Ексохи да бъде затворена при положение, че всички други пунктове са отворени“, каза Владимир Москов. Той допълни, че е изключително важно да се реализират спасителните мерки за възстановяване на икономиката в районите от двете страни на границата, а това няма как да стане, без да има свободно преминаване през граничния пункт.

„Нашите граждани очакват бързо отваряне на пункта и не случайно всички представители на общини от поречието на река Места в област Благоевград сме тук. Благодаря на всички за това, че осъзнават важността на този въпрос. Затова трябва да направим всичко възможно да го разрешим“, каза още кметът на Гоце Делчев и допълни, че на този етап затрудненията идват от гръцка страна.

„Ние, от българска страна, имаме готовност за спазване на всички епидемични мерки, както и за осигуряване на медицински лица и държавни служители, които да изпълняват ангажиментите си, свързани с тези мерки“, допълни още Владимир Москов.

Областният управител на Кавала Костас Антониадис обясни, че туризмът осигурява 25 % от брутния вътрешен продукт на областта. Той оповести и статистически данни, които показват, че през митницата на ГКПП Илинден – Ексохи през 2019 г. на база на официални данни на Гранична полиция има 251 000 влизания, през 2018 година те са 290 000, а за целия регион Източна Македония и Тракия през 2019 г. имаме 2 милиона и половина влизания на граждани през пунктовете.

„Освен моето, споделям и мнението на областния управител на Източна Македония и Тракия, че е от особена важност бързото отваряне на ГКПП Илинден-Ексохи за леки автомобили и туристи. Настояваме също и за отварянето на Капитан Петко войвода – Орменион. За да функционира един ГКПП, трябва да се вземе решение от 5 министерства и допълнителни служби в Гърция, затова предлагам да излезем с обща декларация, в която да изразим своето искане за бързо отваряне на ГКПП Илинден - Ексохи, спазвайки всички здравни мерки, определени от ЕК“, заяви областният управител на Кавала. Той поясни, че искането е също пунктът да функционира 24 часа в денонощието, а не както е към днешна дата – за транспортно преминаване от 07.00 до 23.00 часа. 

В края на работната среща участниците се обединиха около решението да излязат с обща писмена позиция  под формата на декларация, в която да отправят своите аргументирани искания към гръцкото правителство. Тази декларация ще бъде факт до броени дни, а очакванията са, че тя ще доведе до отварянето на ГКПП Илинден – Ексохи за преминаване на леки автомобили, пътници и туристи.

В рамките на посещението в Драма, кметът на община Гоце Делчев проведе работни срещи и със своите гръцки колеги, по време на които бе анализирана работата по съвместни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK