Издадоха първа присъда за купуване на гласове за предстоящия парламентарен вот

Снимка: Infomreja.bg

Осъденият е 57-годишен от плевенското село Ставерци

57-годишен от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори. Мъжът е получил 8 месеца условно с три години изпитателен срок, след като плевенският съд одобри споразумение между Районната прокуратура в Плевен и защитата му. Това е показател за добрата координация в работата на разследващите органи, прокуратурата и съда в защита на политическите права на българските граждани.

До осъдителната присъда на 57-годишния се стигна след полицейски действия в рамките на специализирана операция, проведена вчера на територията на община Долна Митрополия. Служители от РУ - Долна Митрополия и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен извършиха множество процесуално – следствени действия - претърсвания, изземвания, обиски и разпити на свидетели. По реда на чл. 83 от ЗМВР в село Ставерци бе проверен личният автомобил „Ленд Ровър“ на 57-годишния, където бе открита тетрадка, формат А4 с ръкописно изписани на 17 страници лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия. Събрани бяха доказателства, че на конкретна дата и място в града той  е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 /четиридесет/ лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.

Първоначално беше задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Той бе привлечен като обвиняем по чл. 167 от НК, разпитан и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен. Мъжът е направил самопризнания.

Мъжът е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от 3 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK