Дупница изпрати Геле: "Такъв човек не умира"

Снимки: Infomreja.bg

Брат Галев почина от инфаркт на 3 юни в имението си в Ресилово

С отцепен паркинг и десетки венци с надпис "Завинаги в сърцата ни", започна поклонението на Ангел Христов – Геле, в централния храм „Свети Георги в Дупница“. Погребението му става 5 дни, след като бившата барета умира от инфаркт в имението си в Ресилово. Неяснотите все още остават – като това как и кога е влязъл в България, кой му е помогнал и въобще напускал ли е страната. По тези въпроси се води разследване от прокуратурата в Кюстендил.

Приятел, добър човек беше Ангел Христов. Аз съм присъствал на един от случаите, когато трябваше да се направи спешно операция на едно детенце. Тогава се събраха толкова много пари и операцията излезе благополучна. И благодарение на това сега един як, мощен юноша се радва на живота. Само това е достатъчно. А на колко много се направиха операции на очите“. Това коментира архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия, отец Георги Паликарски за Пламен Галев и Ангел Христов. Паликарски също е чувал Братя Галеви да са навредили на някои хора, но не е видял с очите си.

„Аз ви казвам като един приятел, който е видял само добро от тях. Да са живи и здрави семейството и децата на Ангел Христов, а на него царството му небесно“, обяви още Паликарски.

На поклонението присъстваха десетки роднини, близки и приятели на Геле. Репортер на ИНФОМРЕЖА забеляза пред храма Златко Баретата, Васил Капланов – Каплата, жената на Пламен Галев - Юлиана, адвокатът на Братя Галеви – Емил Велинов, Апостол Чакалов – Тоци /спряган за дясната ръка на Галеви/, Конана, Хари /негов бивш шофьор/, Атанас Янев /бивш кмет на Дупница/, зам.-кметът Крум Милев, Васил Жечев – ректор на колежа по туризъм в Благоевград, бивши командоси, служители на БОП и др. На поклонението не бе заснет братът на Геле.

Тялото на Ангел Христов беше положено в светло кафяв ковчег, който беше затворен. Съпругата на Геле пристигна заедно с двете им деца, които я държаха за ръце. Още пред храма те започнаха да приемат съболезнования от приятели на Ангел Христов.

В продължение на близо 2 часа близки на бившата барета полага венци около храма „Свети Георги“. Имаше такива от колегата, от братята, от Съюза на баретите, от семейства, от заведение "Колата" и мн. други.

Такива хора като Ангел Христов не умират. Понеже аз съм бил в тези системи и мога да кажа, че държавата ги използваше, истискваше ги като лимонче и след това ги изхвърляше. Зная всичко от - до. Важното е как го убиха Геле, убеден съм, че е убит. Не вярвам, че ще умре от инфаркт, той беше много здрав човек", обяви 75-годишен дупничанин, който е от Съюза на командосите, но не пожела да каже името си.

Поклонението премина изключително спокойно, без полицейско.присъствие, без напрежение, стекоха се хора от целия град, които поднесоха венци и цветя.

Мястото днес се охраняваше от частна охранителна фирма, а след 15 часа тялото на Ангел Христов беше положено в алеята на църковните настоятели в траурния парк на града.

На изходите на Дупница малко след 15 часа днес имаше екипи на полицията.

А ето и какво събра ИНФОМРЕЖА около мистерията с Ангел Христов от Братя Галеви:

На 3 юни /следобед/ служители на РУ – Дупница, са получили сигнал, че в дома си в с. Ресилово е починал 53-годишният Ангел Христов, обявен за международно издирване и има издаден червен бюлетин. Предприети са незабавни специализирани действия, съобщиха от пресцентъра на полицията в Кюстендил. Служителите са установили, че има издадено съобщение за смърт от лекар от дупнишка болница, издаден е и смъртен акт. Трупът е закаран за аутопсия в столична болница, извършени са множество процесуални действия, образувано е досъдебно производство в РУ-Дупница.

Това, което става ясно още е, че МВР стопира погребението на Геле на 4 юни, защото полицаите от РУ – Дупница се „самосезират“ и „откриват трупа“ в катафалка на погребална агенция в близост до гробищния парк в Дупница.

Служителите на МВР сигнализират до ЦСМП за труп и да бъде изпратена на място линейка. С нея – от катафалката в линейката, трупът е транспортиран до морга в Кюстендил, а след това и до София.

Така 48 часа след посочената смърт на Геле става ясно, че той е починал в село Ресилово, а д-р Васил Бачев - гастроентеролог от частната болница е издал смъртен акт. А служител на гробищната администрация в Дупница е приела акта в едно с личната карта на Геле, изтекла през 2018 г., с което оформя документи, необходими за погребението, обаче то не се състои. Служителката е забелязала, че имената на починалия са объркани – вместо А. Христов Христов пише „Ангел Христов Ангелов“. Връща ги за поправка и довършва работата си.

В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние Галина Палчева, с място на работа - Гробищен парк-Дупница, е получила изискуемите документи, като в съобщението за смърт на лицето Ангел Христов е записан час на смъртта - 8,00 на 03.06.2023 година. Съобщението е принесено от служител на траурна агенция.

От последващата проверка в Национална база данни въз основа на съобщението, се установява от г-жа Палчева, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената. След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция. Тогава служебното лице пристъпва към актосъставяне за смърт.

С цел избягване на спекулации, е важно да се уточни, че в Национална база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица“, посочиха и от Общината в Дупница.

В 16 ч. на 5 юни стана ясно, че запушена коронарна артерия е причина за смъртта на Ангел Христов.

Официално бе публикувано и заключението след направената аутопсия на Ангел Христов.

При аутопсията е установено, че 54-годишният А.Х. е починал вследствие на остро разстройство на коронарното кръвообращение, съобщават от държавното обвинение.

В Окръжна прокуратура–Кюстендил е постъпила справката за извършена съдебномедицинска аутопсия по досъдебното производство.

Взети са материали за допълнителни изследвания, съгласно поставените задачи. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата, посочват от държавното обвинение.

Води се и още едно производство – от Районната прокуратура в Кюстендил - за извършено престъпление по чл. 294 от НК – подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване.

В същия ден вечерта Архиерейският наместник на Дупница, отец Георги Паликарски обяви пред ИНФОМРЕЖА, че Ангел Христов – Геле /54 г./ ще бъде положен в гроб от алеята на църковните настоятели в траурния парк в Дупница. Причината - Геле бил църковен настоятел и един от най-големите дарители за храмовете в региона.

А мистерията около погребението му продължиха и на 6 юни. Никой не знае кога ще бъде погребан Геле, дали за да не пречат медии или по друга причина. Но въпреки това свещеникът обяви: Всичките му приятели ще искат да се сбогуват с него. Последно разговарях със съпругата му на Задушница, за да уточним погребението. После то беше отложено и от тогава не сме се чували“, отбеляза още пред ИНФОМРЕЖА, Паликарски.

Той отрече и версията, че най-вероятно Пламен Галев и Ангел Христов са отдавна в Дупница. „Могат да се тиражират много неща. Някои казват, че ги виждали на Великден, да бе. Те духом са тук, но тялом ги няма“, обясни свещеника.

По отношение на това, че получавал съобщения от Братя Галеви той уточни, че му пращали поздрави по „техните хора“.

„Не съм получавал SMS-и, само ми казваха много поздрави от началника и това е“, категоричен беше архиерейският наместник на Дупнишко.

А дни преди погребение на Геле в Дупница криминалистът Иван Савов заяви пред Нова тв, че няма да е прецедент смъртта на Ангел Христов да е убийство. "Хората, които работят по такива случаи професионално знаят, че има достатъчно медикаменти, за да се предизвика един такъв инфаркт и в организма да не остане и следа, за да се установи, че смъртта е предизвикана по такъв насилствен начин. В този случай обаче има много други неизвестни, които пораждат страховити версии. Като например дали това е Ангел Христов или някой друг?"

По думите му съмнение поражда фактът, че близките му са бързали да го погребат тихомълком. "Този човек, дори да е осъден престъпник - какъвто е, избягал от излежаване на наказание, той е мъртъв. Него няма кой вече да го задържи и да го търси. Направи ми впечатление нещо, което каза министър Демерджиев, а именно, че ДНК експертизата е потвърдила, че това е тялото на Ангел Христов. Да, но всички запознати с методиката на работа - не само в България, но и в цял свят, занаят, че ДНК анализът изисква между 3 до 5 дни. Това е биологичен материал, който буквално трябва да узрее, клетките да се размножат в изкуствена среда, след което с един уред, наречен секвенатор, да се раздели ДНК веригата и да се направи сравнителен анализ. Тази процедура не става бързо", обясни процесът Савов.

"Не казвам, че ни лъжат. казвам, че е странно и неясно. Ако аз трябва да идентифицирам тялото, ще снема дактилоскопска експертиза, защото съм убеден, че са му снемани отпечатъци, когато е задържан преди години. Така в рамките на минути ще кажа дали това е лицето или не. Тогава защо министърът не каза, че трупът е дактилоскопиран, за да се установи дали това е лицето или не?", попита експертът. И допълни: "Друга теория на конспирациите е, че във времето назад братя Галеви са вербувани от братска нам служба, за която може би работят. И тя би желала тези хора да изчезнат от правния мир. Това е просто версия, но тя би могла да обясни изчезването им и проформа търсенето им с тази червена бюлетина. Защото стана ясно, че както и Красимир Каменов-Къро, така и братя Галеви, са търсени толкова години, пък за Къро се знаеше къде е".

"Присъствието на това лице в България е внесло сериозен шок в някои среди, защото този човек има много информация. Той знае много неща за обстоятелства от преди години, за които ние сега си говорим. Например историята около "Фармация" - Дупница", даде пример криминалистът. Той обясни, че братя Галеви са работили с Таки и Къро.

"Играта на дебнене приключи. Изведнъж на някои не му издържаха нервите, скъса си оставката и надали е толкова безразсъден. Но тези неща отключиха това, което върви, ние сме свидетели на мафиотска война", коментира Савово въпроса дали случващото се в страната провокира разместването в престъпния свят.

Ангел Христов е от Сандански, но близките му настоявали да бъде погребан в Дупница, където е прекарал по-голямата част от живота си. В Ресилово е имението на братя Галеви, където след бягството им от страната остана да живее жената на Ангел - Радмила с дъщеря си и сина си. Радмила е треньорка по художествена гимнастика.

Христов е роден е на 14 януари 1969 г. 

В края на 2008 г. в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви Ангел Христов нарича „идиоти“ общинските съветници от Атака Методи Стойнев и Милен Попов и бившия кмет на Дупница от БСП Първан Дангов. Впоследствие Пламен Галев се солидаризира с Христов по този въпрос в местна телевизия. Общинските съветници завеждат дело и през декември 2011 осъждат Братя Галеви да им заплатят 8000 лв. за обидата.

Ангел Христов е арестуван през януари 2009 г. след разпит в Националната следствена служба. През 2009 г. е заведено дело срещу него за извличане на облаги чрез внушаване на страх. През 2009 г. Галев е кандидат за депутат и е пуснат под гаранция от 50 000 лева. През 2010 г. Окръжният съд в Кюстендил го оправдава. През юли 2011 г. е признат за виновен за организиране на престъпна група от Софийския апелативен съд и е осъден на пет години затвор. През декември същата година Върховният касационен съд започва разглеждането на делото. Неговото решение е произнесено през май 2012 г. – състав на ВКС с председател съдия Савка Стоянова намалява присъдата на Пламен Галев на четири години, които той трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при общ режим. 

Пламен Галев и Ангел Христов изчезват преди да влязат в затворническото общежитие и са обявени за международно издирване с червен бюлетин на ИНТЕРПОЛ. През декември 2015 г. ключов свидетел по делото срещу тях е открит мъртъв, сочи справка в Уикипедия.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK