Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на В. Г., кандидат за депутат в изборите за Народно събрание, съобщават от прокуратурата.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел "Специализиран" към СГП. То е във връзка с образувано в началото на месеца досъдебно производство.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 02.09.2022 г., около 15.35 ч., в град Сливен, В. Г. е управлявал лек автомобил след употреба на високорисково наркотично вещество метамфетамин. Освен това той си е служел и с чужди табели с регистрационен номер.

Извършени са разпити на свидетели, изготвена е съдебно-химикотоксикологична (токсикохимична) експертиза, проведени са и други действия по разследването, приложени са писмени доказателствени материали.

В предложението на наблюдаващия прокурор се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на лицето В. Г.

Като кандидат за народен представител обаче той е "лице с имунитет" и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.