Община Банско сигнализира прокуратурата за фалшиви новини за курорта

Снимка: Infomreja.bg

Те са свързани с разпространението на омикрон в града

Община Банско сигнализира до прокуратурата за лъжливи твърдения, че курортът бил развъдник на болести.

Кметът Иван Кадев написа в лични я профил публикация, в която заявява:

„Във връзка със скандални публикации в жълти сайтове за нивото на заболеваемостта от коронавирус, искам категорично да заявя, че разпространяваните твърдения са неверни… Не отговарят на истината и внушенията за отменени резервации, вследствие на увеличена заболеваемост…Всички клеветнически писания, с които се цели компрометирането на Банско като безопасна туристическа дестинация, се проверяват от прокуратурата и опитващите се да злепоставят града и курорта ще получат законово възмездие.“

Причината за подадения до прокуратурата сигнал е именно заглавие в благоевградски сайт, което гласи: АЛАРМА: Банско стана инкубатор за Омикрон, всеки пети е с температура.

След публикацията на кмета, новината бе изтрита от сайта.

Вижте цялото обръщение на Кадев до жители и гости на града:

Уважаеми жители и гости на Банско,

Във връзка със скандални публикации в жълти сайтове за нивото на заболеваемостта от коронавирус, искам категорично да заявя, че разпространяваните твърдения са неверни.

РЗИ е единствената институция в Република България, която разполага с достоверни данни и е упълномощена да съобщава резултати от проведени изследвания. Според държавните здравни власти и информация от общопрактикуващите лекари в града, има повишаване на нивото на позитивните тестове, но те в никакъв случай не са повече от тези в други населени места в страната. Броят на направените тестове в Банско е по-голям заради изискванията на авиокомпаниите и граничните власти на различните държави за туристите, които се завръщат в страните си след ваканция в България.

Не отговарят на истината и внушенията за отменени резервации, вследствие на увеличена заболеваемост.

Всички клеветнически писания, с които се цели компрометирането на Банско като безопасна туристическа дестинация, се проверяват от прокуратурата и опитващите се да злепоставят града и курорта ще получат законово възмездие.

Искам да уверя всички съграждани, гости и приятели на Банско, че тук е сигурно, спокойно и безопасно; навсякъде в града и планината стриктно се спазват противоепидемичните мерки.

Банско гостоприемно продължава да посреща всички любители на природата и белите спортове. Заповядайте да се насладите на радостта от движението, чистия въздух, добрата храна и уютните хотели!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK