Столтенберг: НАТО не е част от конфликта в Украйна

Снимка: ЕПА

Столтенберг увери, че НАТО ще продължи да подпомага Киев

НАТО не е част от конфликта в Украйна, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг малко след като украинското ръководство подаде молба за ускорено присъединяване към Алианса. И припомни, че решенията за разширяване на военния съюз се вземат с единодушие от всичките 30 страни-членки, съобщава БНР.

Столтенберг увери, че НАТО ще продължи да подпомага Киев, който, по думите му, е в правото си да отвоюва завзетите от руския нашественик земи.

"Фокусът ни е да помагаме на Украйна да се защити от руската агресия" - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на въпрос за кандидатурата на Украйна, която президентът на страната  Володимир Зеленски обяви днес.

Столтенберг припомни, че на срещата на върха на Алианса в Мадрид съюзниците ясно са заявили, че Украйна има право да избере към коя колективна система за сигурност да принадлежи и още:

"Разбира се, решението за членство трябва да бъде взето от всички 30 съюзници с консенсус. В момента нашият фокус е в осигуряването на непосредствена помощ на Украйна, така че да може да се защити от бруталната руска инвазия".

Столтенберг подчерта, че обявената от президента Путин анексия на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие е най-голямата в Европа от Втората световна война. Става дума за още 15 на сто от украинската територия, почти колкото Португалия, уточни той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че тези действия не показват сила, а слабост: "Това е признание, че войната не се развива, както е планирано", заяви той. "Русия трябва да е наясно, че една ядрена война не може да бъде спечелена", каза още Столтенберг по повод заплахите от страна на руския държавен глава да употреби ядрено оръжие.

"Ние наблюдаваме внимателно това, което Русия прави. Не сме забелязали промяна в разположението на нейните ядрени сили. Ние сме бдителни и споделяме информация. И показахме много ясно на Русия, че ще има сурови последствия, ако използват ядрено оръжие срещу Украйна".

Генералният секретар на Пакта каза още, че има самолети на НАТО около газопроводите "Северен поток" 1 и 2 във връзка с течовете от тях. Те събират данни, които могат да помогнат за разследването, но и за наблюдението на тази критична инфраструктура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK