Злосторници посягат на обсерваторията над Баничан

Снимка: Infomreja.bg

Докато едни създават, други унищожават

Както читателите на ИНФОМРЕЖА много добре знаят, над гоцеделчевското село Баничан през миналата година беше открито специално място за наблюдение на птици, което с голяма доза местен патриотизъм наричаме обсерватория. То се намира на хълм над селото, срещу много от щъркеловите гнезда, с които Баничан е известен. Изборът му за тази цел не е случаен. Както казва любителят орнитолог Димитър Попов, който оглавява местния клон на Българското дружество за защита на птиците, оттук минава вторият по значение прелетен път на птиците в България. Затова и той, и много други хора положиха усилия до мястото да бъде прокаран път и то да се облагороди. С общи усилия и дарения целта беше постигната. Красива беседка предлага подслон и място за отмора, върху циментирана площадка са поставени шезлонги за удобно наблюдение с бинокли и зрителна тръба, специално изработени табла разказват за видовете прелетни птици. Доброволци, между които семейства от селото, засаждат наоколо дръвчета. Неотдавна в залесяването се включиха и ученици от село Огняново.

Но докато някои създават, други унищожават. Единият от шезлонгите вече е счупен, таблата са надраскани. Явно мястото се ползва за пикник, защото в близост до беседката е пален огън, а наоколо са разпилени пластмасови бутилки и други отпадъци.

Естествено е красотата на това място и близостта му до селото да привличат излетници, но защо не го пазят? Защо някой друг трябва да чисти след тях?! Защо рушат?! Ако не уважават труда на хората, които са създали тази придобивка, поне да не ограбват радостта на децата, които все по-масово и все по-често идват тук, сред природата.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK