Радев: Българските иноватори заслужават признателност за неуморния труд и отдаденост

Снимки: Президентство

Той беше домакин на церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в „Златната книга“ на Патентното ведомство

Българските иноватори заслужават признателност за неуморния труд и отдадеността им към съвременното общество за развитие на фундаменталната и приложна наука и грижа за опазване на околната среда. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в „Златната книга“ на Патентното ведомство на Република България.

По традиция „Златната книга“, учредена през 1981 г., се отваря веднъж годишно, за да бъде попълнена с имената на най-изявените български откриватели и изобретатели. За втора поредна година държавният глава Румен Радев е домакин на събитието.

В книгата днес бяха вписани имената на проф. инж. Павлинка Долашка и проф. д-р Костадин Костадинов. Проф. д. н. инж. Павлинка Долашка е разработила иновативни технологии за получаване на биологично активни компоненти от животински и растителен произход. Проф. д-р Костадин Костадинов е пионер в областта на роботиката и мехатрониката и автор на проекта „Микророботи за биологично приложение“. Томс Хрант Дерсаркисян бе отличен за общ принос в областта на индустриалната собственост.

В приветствието си към гостите президентът Радев посочи, че „Златната книга“ пази  паметта за българските постижения в областта на откритията, изобретенията и полезните модели. Патентното ведомство е не само пазител на това национално съкровище и традиции, но и с активната си работа през последните години засилва технологичния трансфер чрез укрепване на връзките между образование, наука, технологии и иновации.

„Стремежът ни България да бъде модерна и просперираща държава може да бъде постигнат само с уважение към хората на науката и прогреса“, заяви още президентът. Той отбеляза и ключовото значение на Европейското патентно ведомство за развитието на иновационната среда и патентната мрежа в Европа за постигане на хармонизация на вътрешния пазар и улесняване трансфера на технологии.   

В церемонията днес приветствия към гостите отправиха проф. д-р Владя Борисова – председател на Патентното ведомство, и Антонио Кампиньош – Председател на Европейското патентно ведомство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK