Наркоакции и задържани в Монтанско, Русенско и Ямболско

Снимки: МВР

Eдната от операциите е проведена на територията на Русенско и Силистренско

Две успешни акции по противодействие на производството и разпространението на наркотици, проведени от криминалисти на ОДМВР-Русе.

Eдната от операциите е проведена на територията на Русенско и Силистренско. В района на град Сливо поле служители от ОДМВР-Русе предприели проверка на лек автомобил „Фиат“, управляван от 49-годишен мъж от Силистренско, известен на правораздавателните органи. При претърсването на колата те открили в сак с дрехи укрити близо 2 кг марихуана. В рамките на предприетите незабавни действия, под надзора на Окръжна прокуратура – Русе и със съдействие на колегите им от ОДМВР-Силистра, на територията на община Кайнарджа криминалистите установили адреса на къща, ползвана от въпросния мъж като оранжерия за отглеждане на марихуана. В специално оборудвано помещение са открити насаждения марихуана, а също продукти и техника за култивиране на конопеното растение. 49-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР.

Втората операция е осъществена вчера в следобедните часове. Около 15.30 на главния път Русе – Бяла, в района на х. „Приста“,  полицейските служители подали сигнал за спиране на водача на лек автомобил „Ауди“, с разградска регистрация. Шофирал, 31-годишен мъж от Русе, с него пътувала и 26-годишна негова съгражданка. При проверката водачът е отказал проба за употреба на наркотични вещества, а при личен обиск от него са иззети четири зелени триъгълни хапчета, синьо правоъгълно хапче и  син прах, дали положителна реакция за „екстази“ при полевия наркотест, опаковка от алуминиево фолио, съдържаща около 0,5 г кокаин и малък пакет с около грам кристалообразно вещество – метамфетамин. Предприети са по-нататъшни процесуално-следствени действия, в хода на които на адрес в Русе криминалистите намерили и иззели около 140 г метамфетамин, таблетки екстази, марихуана, около 2 г кокаин, неистинска банкнота с номинал от 50 лв.,  над 40 различни боеприпаса за огнестрелно оръжие, няколко пистолета и части за оръжия -  затворни блокове, ръкохватки, пълнители и др. 31-годишният мъж е задържан от русенските полицаи за срок до 24 часа по ЗМВР.

По двата случая са образувани досъдебни  производства, а разследването продължава под надзора на прокуратурата.  

Модерна наркооранжерия в монтанското село Говежда разкриха криминалисти на ОДМВР-Монтана.

Полицейските действия са осъществени след получен оперативен сигнал. В хода на операцията е извършено претърсване в района на землището на с. Говежда, община Георги Дамяново, където криминалисти от ОДМВР и РУ - Монтана  открили модерно оборудвана наркооранжерия. В две от помещенията, с площ от около 300 кв.м., ползвани преди време като свинеферма, е открита впечатляващи техника за отглеждане на растения от индийски коноп - цифрова апаратура за измерване и поддържане на температурата и влажността на въздуха, система за капково напояване, 3 вентилатора, 41 осветителни тела, уред, 38 ел.трансформатора. От едното помещение са иззети 600 големи растения от вида на конопа, други 340 растения с размери от 3 см до 140 см от същия вид и  1 300 разсъда. В съседна сграда, пригодена като разсадник за индийския коноп, са открити освен растения, опаковъчна машина и кантар.

Това е третата мащабна по размери наркооранжерия, разкрита в областта през последните шест месеца. Тези престъпления са латентни и трудно се установяват, особено в обезлюдени балкански села, където всички бивши селскостопански сгради са потънали в растителност, в случая далеч от пътя, в края на населеното място. Постройките бивали посещавани рядко от ползвателите - два пъти в месеца. Важното в случая е, че е пресечена престъпна дейност, наркотикът не е продаден на улицата, не са генерирани финансови средства за подпомагане на престъпната дейност на извършителите, коментира ст. комисар Пламен Томов, директор на ОДМВР-Монтана. Образуваното досъдебно производство се води за извършени престъпления по чл. 354в, ал. 1 от НК и чл. 354а, ал. 1 от НК – отглеждане на растения от рода на конопа и незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение. За това говорят намерените 18 кг суха тревна маса канабис, пликове, машина за вакуумно пакетиране и електронна везна. Разследването по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана. Понастоящем се установяват собствениците на въпросните помещения, уточни окръжният прокурор Росен Петков.

Служители на ОДМВР – Ямбол иззеха над 76 000 къса контрабандни цигари.

Специализираната полицейска операция за противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки е проведена на 6 април от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР - Ямбол. В хода на полицейските действия са установени двама 59-годишни мъже, в момент на подготовка за транспортиране на един мастербокс /10 000 къса/ цигари без акцизен бандерол. При последвалите процесуално-следствени действия в два имота, собственост на мъжете са намерени и иззети общо още 5 мастербокса, 80 стека и 9 кутии цигари без бандерол  /66 180  къса/.

Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. 

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK