16 български пожарникари заминаха за Гърция

Снимка: Infomreja.bg

На изпращането на пожарникарите за Лариса и за техен кураж дойде гл. ком. Николай Николов

Български пожарникари заминаха за Гърция в помощ на колегите си за потушаване на големите пожари в южната ни съседка. Сборният пункт на огнеборците от няколко дирекции беше Областната дирекция на пожарната безопасност в Благоевград.

На изпращането на пожарникарите за Лариса и за техен кураж дойде гл. ком. Николай Николов.

Преди заминаването на 16-е момчета за Гърция, бе направен кратък инструктаж.

Първата по рода си мисия в Гърция, която е израз на европейската солидарност към държава членка – в случая Гърция. Миналата година ситуацията около Средиземноморието беше изключително тежка, такава се очаква да е и следващата година. Задачата на 16-е българи е да подпомогнат дейността на гръцките пожарникари – а именно да бъдат изнесени постове, които да реагират на всеки възникнал пожар, за да не стане голям и да предизвика жертви и тежки материали щети, каза Николов пред журналисти.

До 15 юли ще бъдат там българските пожарникари, водени от комисар Василев, който има задачата да опази здравето на огнеборците и да подпомогне гръцките си колеги.

На 15 юли нова група пожарникари от България заминават за Гърция.

До вчера имахме 3-ма души там, които подготвиха координацията между гръцките и нашите власти, така че отивайки, момчетата да поемат задачите си, а не тепърва да се обучават, допълни Николов.

Пожарникарите от България ще работят с колеги от Норвегия, Румъния, Полша, Франция, Германия.

Това е първата по рода си операция на ЕС в сектор пожарогасене. Финансира се от ЕС. Знаем колко е важно да имаш приятел в своя подкрепа. За радост не сме имали необходимост от помощ отвън, но винаги трябва да поддържаме тази опция, за да можем да разчитаме на помощ, обобщи Николов.

Първият и вторият екип е в състав от Благоевград – от РСПБН – Благоевград и Банско, Кюстендил, Перник, София и Пловдив, каза инспектор Георги Пармаков.

Николов каза, че в момента страната ни се намира в относително спокоен период предвид това, че сме в пожароопасния сезон.

Започнаха първите пожари по време на жътвената кампания. Сигналите са около 40 с щети около 5-6 дка. Задачата по опазването на реколтата е сериозна, службите наблюдават ситуацията, каза Николов.

Благоевград се превърна в своеобразен център, от който изпращаме пожарникари към Гърция и РСМ. Днес обявяваме първата по рода си мисия в ЕС, която показва солидарността към Гърция. Вашата задача е в началния момент да се хване пожара! Знам, че вие сте най-добре подготвени! Държа да пазите своя живот и здраве, слушайте указанията на ръководителя си. Представлявате България – бъдете усмихнати! Вярвам, че ще изпълните поставените задачи, а част от изпълнението е връзката с мен – трябва да знам вашето състояние за здравето, тонуса, проблемите! Бъдете спокойни за семействата си, ще се грижим за тях, ще изпълним специални поръчки, ако имате такива, каза пред огнеборците Николов.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK