Министър Стоянов: Няма пряка опасност от въвличането на България във въоръжен конфликт

Снимка: БНР

Според него българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична

„Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването „На фокус“ по NOVA.
Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Стоянов припомни, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

Министърът на отбраната подчерта, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична. „32 години българската армия бе подценяване и за нея не бяха отделяни достатъчно средства“, коментира той. За да се преодолеят дефицитите е разработена приоритетна инвестиционна програма, която преди дни бе приета от Министерския съвет.

"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категоричен бе министър Димитър Стоянов.

Той подчерта, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро. „В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.“, каза министърът на отбраната. "Първите изтребители Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", поясни още министърът на отбраната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK