Благоевградчани протестират срещу проекта "Бачиново" на 30 септември

Снимка: Фейсбук

Жители на общината се организират чрез социалните мрежи

В последния петък от септември благоевградчани организират протест срещу проекта „Бачиново“.

На 30 септември се очаква да се проведе редовна сесия на Общинския съвет.

Жители на общината се организират чрез социалните мрежи като събитието се предвижда да започне в 9 ч. през зала „22-ри септември“.

Апелът на организаторите е:

Елате заедно да заявим несъгласието си с решението на Общински съвет - Благоевград за вземането на заем от над 17.7 млн. лв. за строежа на луксозен аквапарк и “реконструкция” на парк “Бачиново”. На протеста ще имате възможността да се подпишете в подкрепа на предложението ни за местен референдум, чрез който гражданите да имат правото да решат!

А самите организатори са част от организацията „За Благоевград“, в която участват следните членове: Адриана Топурска, скандинавист, човешки ресурси; Александрина Пандурска, връзки с обществеността; Ани Лазарова-Таскова, електроинженер, проектант; Борис Джолев - експерт по транспорт и дигитални услуги, общественик; Ивайло Акшаров, бакалавър по бизнес администрация от АУБ; Лозана Росенова, дизайнер & научен работник; Любомир Марчев, специалист софтуерно тестване; Мартин Марчев, програмист; Мартин Чилев, програмист; Методи Байкушев, адвокат и преподавател; Наталия Димитрова, магистър по управление на градската и околната среда; Николай Михов, учител; Павлин Янкулски, лекар; Севдана Марковска, филолог.

Темата относно референдума също бе коментирана от Стоянов на 28 април: Подобен референдум би струвал на Общината около 500 000 лв., ала не е ясно „от кое перо ще се отреже“, ако съветниците приемат той да се състои, каза Стоянов.

Както стана ясно, през изминалия петък – на 16 септември, 24 съветници от ОбС в Благоевград гласуваха положително внесеното като извънредна точка от кмета предложение за теглене на кредит, с който да бъде изпълнен проектът "Scapto Therme AquaPark Bachinovo".

Той предвижда цялостна реконструкция на парка и алеята към него и е на стойност около 17 млн. лв.

Многократно кметът Илко Стоянов обяви пред медиите, че средствата би следвало да бъдат получени по Фонд ФЛАГ към ЕС и те да са безвъзмездни, а не да са под формата на кредит, който Общината да връща.

„Това е финансов инструмент на ЕС, а не кредит. Участието във ФЛАГ означава, че има средства за безвъзмездно и авансово изпълнение на проект, с който изпреварваме или по-точно догонваме общините.“

Стоянов обяви, че държи на проекта, защото го е обещал предизборно.

Срещу проекта се обяви председателя на ОбС – Радослав Тасков. Заради гласуването на 16 септември, заявка, че ще напусне Съвета даде общинският съветник от ГЕРБ – Красимир Роячки.

Припомняме, че на 27 май тази година на сесия на Общинския съвет предложението на кмета бе дадено за гласуване за пръв път. Тогава с 18 гласа „за“, 16 – „против“ и 4 въздържали се, съветниците отказаха да бъде изтеглен заемът.

Преди сесията се проведе демонстрация пред залата, поведена от Методи Байкушев, който е настоящ кандидат за народен представител от ПП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK